Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman se Schwarzenbergem o holi a ve zdravotních botách. V Lánech zapálili Masarykovu vatru

Autor: Jakub Veinlich, Jakub Tomek, ČTK - 
14. září 2019
21:40

Prezident Miloš Zeman v sobotu večer v Lánech zapálil vatru na počest 82. výročí úmrtí prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Přihlížející, kterých bylo na 200, vyzval, aby za ním přišli s nápady, jak zvelebit lánský park. Vedle Zemana zažehli oheň i čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, lánský starosta Karel Sklenička a kardinál Dominik Duka.

Sokové z první přímé volby prezidenta z roku 2013 Miloš Zeman (74) a čestný předseda TOP 09 a nejstarší český poslance Karel Schwarzenberg (81) se sešli u jednoho ohně. V Lánech společně se starostou Lán Karlem Skleničkou (Společně pro Lány a Vašírov) a kardinálem Dominikem Dukou zapálili vatru na počest prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, který zemřel přesně před 82 lety. 

Zemana a Schwarzenberga nespojuje jen společné zápolení o prezidentský úřad v roce 2013, ale dnes už také stejná zdravotní obuv. Při zapalování ohně se navíc oba shodně opírali také o hůl. Zemana při zapalování ohně jistili zezadu dva bodyguardi.

„Pajdám hůř než prezident, tak mám zdravotní boty, aby se mi v nich chodilo líp.“ Ve stejných botách byl přitom Schwarzenberg také na čtvrteční slavnostní premiéře filmu Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula

Zeman má zdravotnickou obuv kvůli polyfunkční neuropatii. Při takových problémech člověk ztrácí citlivost v dolních končetinách, ve kterých ho nejen při chůzi může často brnět. V nedávném rozhovoru se Prezident přiznal také k nechutenství, což přičítá svému kuřáckému zlozvyku. 

„Nechutná mi zejména maso, už jím jenom sladká jídla, hubnu až moc. Přes prázdniny chci trochu ztloustnout. A tam je jasná kauzalita. Čím více kouřím, tím méně mi chutná,“ přiznal Zeman v červnu v TV Barrandov.

Zdravotní neduhy teď přiznal také Schwazrenberg.  Pro Blesk Zprávy se rozpovídal o svém špatném sluchu a zraku. 

„Jedno oko odchází, ohluchl jsem, ale jinak to jde,“ prozradil. 

Zeman chce nápady

Ještě před zapálením vatry zmínil prezident Zeman nedávno dokončené úpravy v lánském parku a okolí: novou skalku, vyčištěný rybník a vyčištěný a upravený odtok Masarykova potoka, který je osazen 14 lipami.

„Závěrem bych vás chtěl o něco poprosit, protože mně došly nápady, přijďte, projděte se lánským parkem, a když dojdete k názoru, že by tam bylo ještě něco potřeba zvelebit, tak mi to přijďte říct,“ obrátil se Zeman na přítomné s tím, že se řídil pamětmi Masarykova zahradníka Ladislava Krejsy. „Pokud se nemýlím, všechno, co tam tenkrát bylo, jako je potok, jako je skalka, jako je horní rybník a podobně, je dnes opět opraveno a obnoveno,“ dodal prezident.

Zakázky na údržbu v Lánech přitom prověřuje policie. 

Masarykovy vatry byly poprvé zapáleny v roce 1935, kdy lánští dobrovolní hasiči navrhli, aby na počest Masarykových 85. narozenin po celé zemi zazněly v 19:00 hasičské trubky a na tento signál ve všech obcích, kde fungují hasičské sbory, vzplály připravené Masarykovy vatry. Akce se pak ještě několikrát do roku 1948 opakovala, tradice byla pak obnovena v roce 2001. Masaryk je pohřbený na lánském hřbitově, zapálení vatry dnes předcházel také tradiční pietní akt u jeho hrobu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

martaB ( 16. září 2019 03:13 )

Nechápu,kdy se prezident stihl převléknout ze světlých kalhot do černých ???

prciprcicky ( 15. září 2019 22:26 )

vyprcanej bolseviku

zIymikes ( 15. září 2019 11:18 )

Zeman může tasit tak akorát hůl, když ho někdo zezadu přidržuje.

zIymikes ( 15. září 2019 11:16 )

Sice žádný nemám, ale něco bych už vymyslel. Stejně už je po smrti a nemůže se bránit.

horaIysa ( 15. září 2019 11:14 )

Proto už nic nebudu psát, abych nebyl odhalen.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa