Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Třínápravový Kamaz s kabinou pro mužstvo uveze 5 000 litrů vody, nástavbu vyrobila firma Profis

Polský výrobce hasičských nástaveb PROFIS FireTrucks.EU nabízí k prodeji zcela nový třínápravový Kamaz s kabinou pro družstvo.

Podvozek

Šestikolové šasi s pohonem všech kol je osazeno motorem Cummins ICB6.7 o výkonu 239 kW a krouticím momentu 1 200 Nm. Agregát splňuje emisní normu Euro 6C a je spřažen s manuálně řazenou devítistupňovou převodovkou ZF 9S1310TO.

Nezávislé naftové topení vyhřívá nejen šestimístnou kabinu, ale rovněž je využíváno k předehřevu samotného motoru. Mezi předními sedadly je připravena elektroinstalace pro zástavbu dobíjecích úchytů pro svítilny a radiostanice.

V opěradlech zadní řady sedadel jsou integrovány držáky dýchacích přístrojů. Pod sedáky je úložný prostor.

V přední části je uchycen elektrický lanový naviják, pod nárazníkem je asanační lišta.

Nástavba

Konstrukce účelové nástavby je zhotovena z nerezavějící oceli a olepena eloxovaným hliníkovým plechem. Schrány pro příslušenství jsou kryty hliníkovými roletkami.

Nádrž na hasivo je vyrobena z nerezavějící oceli, pojme 5 000 litrů vody a 500 litrů pěnidla.

Čerpací zařízení ze slitin lehkých kovů je vybaveno přiměšovačem s ruční regulací pro rozsah 3 – 6 %. Jeho jmenovitý výkon je 3 000 litrů za minutu při tlaku 8 barů a 250 litrů za minutu při tlaku 40 barů. Je vybaveno funkcí automatické ochrany proti přehřátí a proti poškození vysokými otáčkami motoru například při jízdě.

Prostor čerpacího zařízení je vyhříván nezávislým vytápěním, které chrání armatury až do teplot –25 °C. U ovládacího panelu je druhé obslužné místo pro vozidlovou radiostanici.

Na levé zadní straně nástavby je LED stavoznak pro signalizaci zbývajícího množství hasiva v nádrži.

V pravé zadní skříni je naviják se 60metrovou hadicí pro rychlý zásah s elektrickým pohonem navijáku.

Bezprostřední okolí automobilu osvětlují LED světla na bocích a v zadní části nástavby. Osvětlení je kromě manuálního zapnutí aktivováno rovněž při zařazení zpátečky.

Police ve schránách pro vybavení jsou uchyceny modulárně a umožňují změnu polohy bez zásahu do struktury nástavby. Všechny prvky vyčnívající v otevřené poloze více než 250 mm mimo obrys vozidla jsou označeny reflexní fólií.

Střešní lafetová proudnice dosahuje maximálního průtoku 3 200 litrů za minutu, rychle lze nastavit hodnoty 800, 1 600, 2 400 a plný výkon. Její maximální dostřik je 45 metrů, horizontálně se otáčí v rozsahu 360 °, vertikálně do 70 °.

Pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár je osazen dvěma LED světlomety o celkovém světelném toku 15 000 lumenů. Ovládač lze použít i bezdrátově.

Sdílet