Hlavní obsah

Španělští pravičáci by chtěli stavět zdi proti migrantům už v Africe

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská krajně pravicová strana Vox navrhla vybudovat zdi kolem španělských enkláv Melilla a Ceuta, dvou měst na marockém pobřeží. Měly by zabránit přílivu migrantů z Afriky.

Foto: Reuters

Přes 150 migrantů přelezlo hraniční plot ve španělské Ceutě.

Článek

„Zdi jsou potřebné, aby zastavily lavinu migrantů, kteří masově pronikají přes hraniční ploty, aby se nelegálně dostali do Melilly a Ceuty,“ řekl v pátek Javier Ortega Smith, generální tajemník strany.

Vox si přitom nemyslí, že Španělsko by mělo požádat Maroko, aby za zdi zaplatilo, anebo by to od něho očekávalo. Opačný postoj zastával americký prezident Donald Trump v případě jižní hranice USA, kde by náklady na tamější zeď mělo podle něho uhradit Mexiko. Španělské ministerstvo vnitra v pátek potvrdilo, že do konce letošního srpna vstoupilo bez povolení do Ceuty a Mellilly 3624 migrantů, o 951 méně než loni ve stejném období.

Nigerijka porodila zdravého chlapce

Porod 23leté ženy z Nigérie, kterou ve čtvrtek letecky převezli do maltské nemocnice z paluby záchranářské lodě Ocean Viking, se odehrál bez komplikací. Informovala o tom humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF). „Matka porodila zdravého chlapce a oba jsou v pořádku,“ sdělila MSF s tím, že matka patřila do skupiny migrantů zachráněných u libyjského pobřeží.

Zdravotníci reagovali na výzvu posádky plavidla, jež požádal o převoz ženy z plavidla, jež je s kapacitou přibližně 200 lidí největší záchrannou lodí operující ve Středozemním moři.

Na její palubě se nacházejí čtyři motorové čluny a devítičlenná posádka, členové pátracího záchranného týmu a zdravotní personál, který obsluhuje lodní ošetřovnu. Ocean Viking plavící se pod norskou vlajkou financují francouzské humanitární organizace MSF a SOS Méditerranée.

Anketa

Souhlasíte se stavbou zdí proti imigrantům v Africe?
Ano
93,9 %
Ne
6,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8403 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám