Česko hlásí více leteckých incidentů. Nehod bylo loni 91, o život přišlo 11 lidí

Leteckých incidentů v Česku přibývá. Loni bylo nahlášeno 91 nehod, což je meziročně o 19 více. O život přišlo 11 lidí. Žádná z nehod se netýkala velkých letadel obchodních společností. Vyplývá to ze zprávy o činnosti Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, se kterou se v pondělí seznámí vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kluzák, letoun, letadlo (ilustrační foto)

Ilustrační foto | Foto: TheOtherKev | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Česko si podle zmíněného ústavu přes mírný nárůst nehod udržuje vysoký bezpečnostní standard ve svém vzdušném prostoru. V této souvislosti ale upozorňuje na rostoucí letecký provoz nad Českem.

Většina nehod se týkala malých letounů do 2250 kilogramů, které havarovaly 69krát. Dalších 22 nehod vyšetřovatelé řešili u parašutistů. Nehody se přitom týkaly všeobecného, sportovního i rekreačního letectví.

Z analýzy ústavu vyplynulo, že nejčastější příčinou nehod byla ztráta kontroly nad letadlem v důsledku chybné pilotáže a nedodržení pravidel.

Let společnosti Smartwings s jedním motorem byl chybou posádky, ukázalo šetření dopravce

Číst článek

Ústav loni zároveň zaznamenal vyšší počet hlášených mimořádných událostí souvisejících s provozem, technickými podmínkami nebo týkajících se letových navigačních služeb. Loni jich ústav řešil 1206, což je proti předloňskému roku o 3,1 procenta více.

Úkolem Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod je zejména zjišťování příčin leteckých nehod a incidentů a vyhodnocování jejich důsledků.

Nyní se zabývá mimo jiné případem letu Smartwings z 22. srpna, který absolvoval většinu cesty z Řecka do Prahy pouze s jedním funkčním motorem. Let šetří také Úřad pro civilní letectví.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme