Johnson: Británie udělala v jednáních s Evropskou unií ohledně brexitu obrovský pokrok

Británie učinila obrovský pokrok v jednáních s Evropskou unií o takzvané irské pojistce, která je hlavní překážkou v uzavření brexitové dohody. V rozhovoru poskytnutém nedělníku Mail on Sunday to řekl britský premiér Boris Johnson. Předseda vlády v něm mimo jiné Británii přirovnal ke komiksovému hrdinovi Hulkovi. Do termínu brexitu zbývá 46 dní.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn/Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér Boris Johnson

Britský premiér Boris Johnson | Foto: Toby Melville | Zdroj: Reuters

„Vedeme právě velmi, velmi dobré rozhovory o tom, jak vyřešit problém s hranicí Severního Irska. Udělali jsme obrovský pokrok,“ uvedl britský premiér Boris Johnson pro Mail on Sunday.

„Rozvodová“ dohoda, kterou s Bruselem uzavřela bývalá britská premiérka Theresa Mayová, obsahuje takzvanou irskou pojistku, tedy opatření, jehož cílem je zabránit přísným pobrexitovým kontrolám na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království. Johnson pojistku označuje za nedemokratickou a chce ji z dohody odstranit. EU i Irsko to ale odmítají.

„Čím více se Hulk naštve, tím silnějším se stává,“ řekl v rozhovoru premiér s odkazem na zeleného komiksového hrdinu s horkou hlavou, jehož obrovská síla je násobena hněvem. „Hulk vždycky unikl, jakkoli silně se zdálo, že je svázán - a to bude i případ této země,“ zdůraznil Johnson. „Odejdeme 31. října,“ potvrdil znovu datum brexitu.

Johnson s Junckerem 

Britský parlament letos třikrát odmítl dohodu s EU, kterou vyjednala bývalá premiérka Mayová. Minulý týden ale zároveň schválil zákon, který prakticky vylučuje odchod Británie z EU bez dohody. Johnson dlouhodobě tvrdí, že vyjednání dohody je prioritou jeho vlády, nebude se ale prý zdráhat ani vyvést svou zemi z EU na konci října bez dohody.

Přístav v Antverpách chce vydělat na neřízeném brexitu. Může odbavit náklad z přetíženého Calais

Číst článek

Posun v jednáních by mohla přinést pondělní schůzka premiéra Johnsona s dosluhujícím předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a hlavním unijním vyjednavačem pro brexit Michelem Barnierem, která se uskuteční v Lucembursku. V rozhovoru pro Mail on Sunday předseda britské vlády řekl, že je před schůzkou „velmi sebevědomý“.

Prosadit jakoukoli případnou dohodu v aktuálním parlamentu by ale mohlo být pro Johnsona velmi složité. Na počátku září vláda přišla v Dolní sněmovně o křehkou většinu, když se k opozičním Liberálním demokratům přidal konzervativní poslanec Philip Lee.

V sobotu proevropští liberálové získali další posilu v osobě Sama Gyimaha, bývalého člena vlády premiérky Theresy Mayové a Johnsonova konkurenta v nedávném boji o funkci lídra konzervativců.

‚Domněnky, nejpesimističtější scénář.‘ Londýn se po zveřejnění analýzy k brexitu snaží uklidnit veřejnost

Číst článek

Třiačtyřicetiletý Gyimah do opozičního tábora přestoupil na protest proti brexitové politice současné vlády. V posledních dnech byl nezávislým poslancem.

Konzervativci jej z klubu a de facto i ze strany vyloučili poté, co spolu s 20 dalšími kolegy podpořil zákon proti brexitu bez dohody.

Liberální demokraté, kteří usilují o setrvání Británie v Evropské unii, v posledních týdnech získali díky přestupům z jiných stran šest nových poslanců, a mají jich tak v 650členné dolní komoře již osmnáct.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme