Hlavní obsah

Turnová maluje portréty duše, Divišová abstraktní krajiny

Právo, Jan Šída

Městský společenský dům v Kolíně připravil výstavu Hlavy a tvary – Obrazy. Je k vidění do 30. září. Prezentuje práce výtvarnic Evy Turnové, bývalé baskytaristky kapely The Plastic People Of The Universe, a Terezy Divišové, která je manželkou výtvarníka a zpěváka skupiny Krásné nové stroje Stanislava Diviše.

Foto: Jan Šída, Právo

Eva Turnová (vlevo) a Tereza Divišová se svými díly.

Článek

Turnová se představuje v roli svébytné portrétistky. Její akryly na plátně zobrazují tváře osobností uměleckého života. Některé z nich potkala osobně při hraní v undergroundových kapelách, jiné chápe spíše jako inspirační zdroje. Všechna díla spojuje touha po vyjádření vnitřní temnoty duše a zvláštního neklidu.

Takový je třeba obraz zpodobňující spisovatele Franze Kafku. Na rudobílém pozadí jeho hlava doslova svítí z plátna. To, co okamžitě zaujme, jsou jeho posmutnělé oči. Členové The Plastic People Of The Universe Mejla Hlavsa a Vratislav Brabenec vypadají spíš jako starozákonní proroci než jako rockoví hudebníci.

Pianista Psích vojáků Filip Topol je na plátně vyobrazen v levém dolním rohu a nad ním se táhne nekonečná černá plocha. Možná to má symbolizovat fakt, že hraje už v jiné dimenzi.

Divišová je abstraktní malířka. Má ráda barvy a geometrické tvary, se kterými si ráda hraje. Proplétá je do roztodivných tvarů tak, že připomínají letecké mapy. Třeba Krajina shora 4 využívá především červenou, žlutou a blankytně modrou barvu. Jako by pozorovatel seděl někde na rozhledně a kochal se barvami indiánského léta v přírodě.

Krajina shora – New York 1 evokuje pohled z Empire State Building za soumraku. Hranaté útvary béžové, šedé nebo černé barvy připomínají bloky domů, mezi nimiž se táhnou dlouhé ulice.

Obě výtvarnice, i když jsou jejich výtvarné styly odlišné, mají jedno společné. Dávají nenápadné signály, které by diváka měly dovést do větší hloubky. U Turnové jsou tím vodítkem oči, Divišová zase využívá symboliku barev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám