Jedzte menej mäsa! Pomôžete sebe aj planéte

Ak sa sami seba pýtate, ako môžete pomôcť zachrániť prales, ktorému sa hovorí zelené pľúca planéty a ktorý produkuje zhruba 20 percent kyslíka na zemi, odpoveď môže byť jednoduchá. Jedzte menej mäsa.

15.09.2019 08:00
zdravá strava, obed, šalát, Foto:
Menej mäsa v jedálničku.
debata

Nedávne požiare zúriace v amazonskom dažďovom pralese možno dali vzniknúť medzinárodnej kríze, ťažko ich ale môžeme považovať za náhodu. Väčšinu z nich založili drevorubači alebo farmári, ktorí potrebujú pastviny pre dobytok, a to za podpory populistického brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara, ktorý kladie väčší dôraz na ekonomiku ako na ekológiu, píše server CNN.

Obmedzenie konzumácie mäsa ako riešenie krízy už navrhlo Fínsko. Brazília je najväčším svetovým vývozcom hovädzieho, na medzinárodnom trhu má podľa údajov amerického ministerstva poľnohospodárstva podiel takmer 20 percent. Minulý rok krajina vyviezla 1,64 miliónov ton hovädzieho, čo je najvyšší objem v histórii a zarobila tak 6,57 miliardy dolárov (152 miliárd korún), uvádza brazílska skupina Abiec združujúca vyše 30 mäsových spoločností.

Dominanciu brazílskeho exportu posilnil zvýšený dopyt z Ázie, najmä z Číny, kam minulý rok zamierilo 44 percent všetkého brazílskeho hovädzieho.

Zástupcovia juhoamerického obchodného bloku Mercosur (Argentína, Brazília, Paraguaj a Uruguaj) a Európskej únie sa zároveň v júni dohodli na zmluve o voľnom obchode, vďaka ktorej by sa pre brazílsky mäsový priemysel mohlo otvoriť ešte viac trhov. Dohoda počíta aj so zrušením 20-percentnej dane, ktorá je na brazílske hovädzie uvalená.

Farmári každoročne začnú s vypaľovaním v období sucha a na uvoľnených plochách pasú dobytok, tento rok ale škody dosiahli nebývalé rozmery. Nárast požiarov dávajú ekologickí aktivisti za vinu Bolsonarovi, ktorý farmárov a drevorubačov podporuje viac ako kedykoľvek predtým a dodáva im tak pocit beztrestnosti.

Pokiaľ nie je záchrana pralesa dostatočným dôvodom na to, aby sa človek vzdal brazílskeho hovädzieho, možno „mäsožravcov“ presvedčí množstvo emisií skleníkových plynov, ktoré dobytok vytvára. Chov hovädzieho dobytka je zodpovedný za 41 percent všetkých emisií, hospodárske zvieratá priamo prispievajú 14,5 percentami. Metán, ktorý vypúšťajú do vzduchu, je pre globálne otepľovanie dvadsaťpäťkrát horší ako oxid uhličitý.

Niektoré výskumy predpokladajú, že medzi rokmi 2017 a 2027 vzrastie kvôli zvyšujúcemu sa dopytu svetová produkcia mäsa o 16 percent. Väčšina produkcie bude prebiehať v rozvojových krajinách ako je práve Brazília.

Vegánstvo sa v posledných rokoch stáva niečím všeobecne prijateľným a svetové celebrity to len potvrdzujú. Radia sa sem napríklad Ellen DeGeneres so svojou manželkou, herečkou Portiou de Rossi, modelka Gisele Bündchen, Ozzy Osbourne, Tobey Maguire, Christina Applegate či herec Russel Brand. Občas však zaznie vážny protiargument, ktorý tvrdí, že vegánske stravovanie je finančne a časovo nákladné a pre bežného človeka, ktorý si nemôže dovoliť najať špecializovaného kuchára, prakticky nerealizovateľné. S tým ale vegáni nesúhlasia. "Niečo z toho chápem,“ uznáva námietky napríklad herečka De Rossi. "Ale pozrite sa na základy tejto stravy poriadne. Fazuľa a ryža sú základom kuchyne v mnohých kultúrach. A v supermarketoch už dnes kúpite všeličo. Byť vegánom nie je žiadna výlučná vec.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #mäso #planéta #konzumácia

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...