V Česku bylo loni 91 leteckých nehod, zemřelo 11 lidí

Leteckých incidentů v Česku přibývá, loni bylo nahlášeno 91 nehod, což je meziročně o 19 více. O život přišlo 11 lidí. Žádná z nehod se netýkala velkých letadel obchodních společností. Vyplývá to ze zprávy o činnosti Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN), se kterou se v pondělí seznámí vláda.

Podle ústavu si Česko přes mírný nárůst nehod udržuje vysoký bezpečnostní standard ve svém vzdušném prostoru. V této souvislosti ale upozorňuje na rostoucí letecký provoz nad Českem.

Většina nehod se týkala malých letounů do 2250 kilogramů, které havarovaly 69krát. Dalších 22 nehod vyšetřovatelé řešili u parašutistů. Nehody se přitom týkaly všeobecného, sportovního i rekreačního letectví. Z analýzy ústavu vyplynulo, že nejčastější příčinou nehod byla ztráta kontroly nad letadlem v důsledku chybné pilotáže a nedodržení pravidel.

Ústav loni zároveň zaznamenal vyšší počet hlášených mimořádných událostí souvisejících s provozem, technickými podmínkami nebo týkajících se letových navigačních služeb. Loni jich ústav řešil 1206, což je proti předloňskému roku o 3,1 procenta více.

Úkolem Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod je zejména zjišťování příčin leteckých nehod a incidentů a vyhodnocování jejich důsledků. Ústav se v současnosti zabývá mimo jiné případem letu Smartwings z 22. srpna, který absolvoval většinu cesty z Řecka do Prahy pouze s jedním funkčním motorem. Let šetří také Úřad pro civilní letectví.

Související

Více souvisejících

letadla, letectví Letecké nehody

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy