Operátora opustíte snadněji. Pokuty klesnou, převod zrychlí

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 15. 9. 2019 | 4 komentáře
Polepší si nejenom spotřebitelé, ale i živnostníci. Operátoři mimo jiné budou muset vracet i nevyčerpaný kredit.
Operátora opustíte snadněji. Pokuty klesnou, převod zrychlí

Trh mobilních operátorů by se měl výrazně rozhýbat. Poslanci v pátek schválili vládní novelu zákona o elektronických komunikacích. Výrazně snižuje nebo i zcela ruší pokuty za výpověď smlouvy se závazkem, zrychluje převod čísla ke konkurenci a nechává celý tento proces na novém operátorovi.

„Cílem je posílit hospodářskou soutěž mezi operátory. Stav konkurence není ideální. Novela by ho měla rozhýbat. Dojde ke snížení cen, které jsou z našeho pohledu v evropském srovnání příliš vysoké,“ řekl před hlasováním ministr průmyslu Karel Havlíček.

Podle něj i některých dalších poslanců je vliv schválené novely znatelný už dopředu, když operátoři už v posledních týdnech své nabídky změnily. Zlevnily. Naposledy včera nové tarify představil operátor O2, od začátku září má nové ceny i T-Mobile.

Za 800 až 850 korun měsíčně lze nově pořídit neomezené volání a SMS a minimálně 10 GB dat. Stále je to horší než třeba v sousedním Polsku či Rakousku, ale jde jednoznačně o krok dopředu, když ještě nedávno operátoři standardně prodávali za 750 korun 1,5 GB dat.

Schválená novela, která ještě míří do Senátu a má být účinná od 1. dubna 2020, by měla podle poslanců být zároveň pobídkou pro vstup čtvrtého velkého operátora na český trh. Nová konkurence by měla výrazně zvýšit tlak na další pokles cen. Definitivně se rozhodne v podzimní aukci kmitočtů pro sítě 5G, kterou chystá Český telekomunikační úřad.

Změny u operátorů

Tři týdny po T-Mobilu představil nové tarify konkurenční operátor O2. U obou na nabídku dosáhne i samostatný zájemce, zatímco Vodafone má komplikovanější podmínky.

Neomezená data pro každého spouští druhý operátor


Máte předplacenou kartu a chcete si telefonní číslo přenést ke konkurenci. Dnes to funguje tak, že zbytek kreditu si může nechat dosavadní operátor. Nejpozději do konce příštího roku se to ale změní.

O nevyčerpaný kredit už nepřijdete. Operátora změníte snadněji

Nového hráče má přilákat případný snadnější nábor nových klientů. Novela totiž výrazně omezuje dosavadní praxi, kdy si operátoři sjednávají klienty na dva roky. Když klient chce odejít před vypršením závazku, musí za to zaplatit pětinu z měsíčních tarifů, které zbývají do konce smlouvy. Když by tedy odcházel například 10 měsíců před koncem smlouvy a platí měsíčně 750 korun, dělá nyní pokuta 1500 korun (20 % ze 7500).

I od dubna budou moci operátoři lákat na výhodnější smlouvy se závazkem. Pokutu za předčasné vypovězení ale budou moci vybírat, jen když jim klient odejde v prvních třech měsících po podepsání smlouvy. A pokuta se navíc výrazně sníží – z dnešních 20 na pět procent.

Když lidé budou měnit operátora, budou to mít nově navíc mnohem jednodušší. Odpadne jim veškerá administrativa, když vše za ně nově bude povinně vyřizovat nově vybraný operátor. Číslo navíc starý operátor k novému bude muset přenést do dvou pracovních dnů. Dnes je lhůta desetidenní.

Výrazné zlepšení novela přináší i živnostníkům, kteří nově budou vůči operátorům ve stejném postavení jako běžný spotřebitel. U nich přitom dnes operátoři běžně účtují například pokuty za předčasné ukončení smlouvy ve výši 100 procent zbývajících měsíčních tarifů.

Poslanci také schválili, že operátoři budou nově povinni vracet případný nevyčerpaný kredit, pokud o to klienti do 30 dnů od vypovězení smlouvy požádají.

Trh má pomoci rozhýbat i srovnávač cen operátorů, který podle novely bude muset nově zprovoznit Český telekomunikační úřad. Kalkulačka by měla najít vždy nejlepší nabídku z ceníků operátorů pro konkrétní situaci daného člověka.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+83
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Partners Financial Services