Hlavní obsah

Češi se do počítačových kurzů moc nehrnou

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V oblasti výpočetní techniky se nějakou formou vzdělává pouze 28 procent Čechů, z nich nejvíce studenti (53 procent) a zaměstnaní (35 procent). Nejčastěji si zvyšovali svoje znalosti samostudiem, oficiální kurzy navštěvovali poměrně málo. Ve své analýze to zjistila Lenka Weichetová z Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Počítačové kurzy loni navštěvovalo sotva šest procent lidí starších 16 let, přičemž to nejčastěji opět byli studenti. Na počítačový kurz chodilo 18 procent z nich. Téměř všichni uváděli, že se kurzu účastnili v rámci školy. Z vlastní iniciativy se ale Češi do počítačových kurzů příliš nehlásí.

Osob, které si zařídily kurz samy, například se účastnily kurzu poskytovaného veřejnými institucemi, je zanedbatelné množství, není to ani procento populace.

Bez informačních technologií se při své práci obejde 35 procent pracovníků

Ani ti, kdo pracují jako osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) či podnikatelé se zaměstnanci, se kurzů příliš neúčastní. Loni navštěvovalo kurz jen asi 2,5 procenta z nich.

Počítač v práci přitom aktivně používá nadpoloviční většina pracujících (56 procent), přičemž intenzita práce s informačními technologiemi (IT) závisí hlavně na dosaženém vzdělání. V úhrnu je ale podle ČSÚ používá 65 procent pracujících.

Úspěch slaví také instruktážní videa

Tito lidé prakticky denně pracují například i s elektronickými pokladnami, CNC stroji, průmyslovými či servisními roboty, digitálními tachografy, elektronickými zařízeními ve skladech či GPS navigacemi.

Zcela bez informačních technologií se při své práci obejde 35 procent pracovníků. Nejčastěji jde o pomocné a nekvalifikované pracovníky (86 procent z nich) a osoby pracující v zemědělství (78 procent). Dovednosti s počítačem si vylepšují častěji mladší osoby než ty starší. Například mezi osobami ve věku 16 až 24 let se rozšiřování svých dovedností věnuje polovina z nich. Naopak mezi seniory nad 65 let je to pouze sedm procent.

Nejčastěji si lidé v Česku zvyšují počítačové dovednosti samostudiem. Kromě vyhledávání písemných informací na internetu jsou stále oblíbenější návodná videa.

Častěji než v oficiálních kurzech získávají pracující nové dovednosti na pracovišti od svých kolegů či nadřízených. S IT se takto seznamuje více mladých pracovníků než těch starších, a především lidé s vyšším vzděláním.

Reklama

Výběr článků

Načítám