Hlavní navigace

X není křížek, testy o zdraví sbírají data a pražské metro hraje v reklamě na Apple Watch

15. 9. 2019
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Apple a monopol na opravy, otazníky okolo Brave, Discord končí s hrami, hack Foxit, platy v Microsoftu a konec EPUB v Edge. Co ještě přinesl právě končící #tyden.

X, nebo křížek? Na internetu zuří bitva o „správné“ pojmenování tlačítka X na herním ovladači. Výrazně v tom pomohla firma Sony, která na Twitteru napsalaIf Cross is called X (it's not), then what are you calling Circle?“ v reakci na tweet kritizující „cross“ (křížek). Počátek má vše podle všeho v tomto tweetu, nevinném dotazu, zda se říká „X“ nebo „křížek“. Jak složité to je, ukazuje i anketa, kterou Sony PlayStation účet uspořádal. Z té plyne, že 81 % lidí používá X, pouze 8 % název, který prosazuje Sony.

LinkedIn (Microsoft) neuspěl u odvolacího soudu, hiQ Labs, Inc., může nadále sbírat z LinkedIn veřejně přístupné informace. Jakkoliv to nevypadá zásadně, jde o přelomové rozhodnutí, protože soud jasně určil, že cokoliv je na webu veřejně dostupné, je možné strojově sbírat a dál zpracovávat. Viz Microsoft's LinkedIn loses appeal over access to user profiles.

Americký Kongres vyšetřuje Apple kvůli monopolu na opravy – tedy dlouhodobé znemožňování a omezování oprav kýmkoliv jiným než přímo Applem. V dopise Kongres požaduje předání všech interních dokumentů týkajících se tohoto tématu. Viz Congress Is Investigating Apple's Repair Monopoly.

Trypophobia je fóbie z nepravidelných vzorů nebo shluku malých děr či hrbolů. Lékařsky uznávaná není, ale teď se jako téma objevila ve spojení s kupou kamer na zadní straně nového iPhone 11 Pro. Viz People with trypophobia are freaked out by the iPhone 11 Pro.

TELEgraficky

Na čem v tom Microsoftu asi jedou? RIP Google Search Console (původní, samozřejmě) ■ Hims kopíruje Ro ■ Vivaldi pro Android KeePass 2.43 Zemřel Charlie ColeFree Online Image Editor ■ iOS 13 ještě není venku a už je děravý Remove Richard Stallman ■ Fallout 76 a lednička za 7 USDLinux Lite 4.6 DownThemAll WebExtension pro Firefox 

WEBDESIGN, INTERNET

Switching.social nedoporučuje používat prohlížeč Brave. Nepovažuje jej za bezpečnější alternativu s ohledem na vlastníka (Peter Thiel, šéf společnosti Palantir, vydělávající na šmírování) a obchodní model (Brave je inzertní společnost vydělávající na inzerci, jejím cílem je vydělávat peníze, nikoliv chránit soukromí lidí). Za lepší volbu považují Firefox či Tor Browser a za důležité považují používat uBlock Origin a Privaxy Badger.

Google neplní slib o zákazu komentářů u dětských videí na YouTube. Za ohrožování soukromí dětí na YouTube přitom zaplatil pokutu 170 milionů dolarů. Aféra s pedofily využívajícími YouTube pro lov na děti před půlrokem vedla ke slibu, že YouTube zakáže komentáře, upozornění i personalizovanou inzerci na všech videích mířících na děti. Mělo to zajistit strojové učení, ale jak se dalo očekávat, nefunguje to. Viz YouTube promised to halt comments on videos with young kids. It hasn't.

Google rozšiřuje možnosti identifikace odkazů a nofollow už nebude znamenat, že odkaz nebude použit. rel=„nofollow“ má nově sloužit k odkazům, které nemají mít vztah k vaší/cílové stránce a (pouze) nedojde k předávání hodnoty stránky (rank credit). Nové je rel=„ugc“ sloužící pro uživateli generovaný obsah (fóra, komentáře atd.) a rel=„sponsored“ pro odkazy vysloveně vytvořené v rámci inzerce, sponzorství či jiných placených schémat. Označení lze kombinovat, např. rel=„ugc sponsored“. Detaily viz Evolving “nofollow” – new ways to identify the nature of links.

Google mění algoritmus vyhledávání, ve zpravodajství bude dávat přednost původním zprávám. Mělo by to vést k tomu, že noviny, které opisují od původního zdroje, se před originál nedostanou. Jak to chce Google zajistit, je otázka (pomoci v tom má tým hodnotící stránky, ale to stačit nebude), ale v Česku to tradičně hned tak nečekejte. Viz Elevating original reporting in Search.

Apple TV Plus zkouší být HBO, nikoliv Netflix. Místo kvantity chce přinést kvalitu a výběr, ale vše ukáže čas. Jisté je jedno, Apple je další zásadní hráč na poli proměňujícího se klasického TV světa.

SOFTWARE

Google Docs nově zobrazují počet slov dokumentu přímo v rozhraní, není nutné pokaždé jít do menu. Bohužel přepnout na počet znaků možné není, ale po kliknutí na počet slov se tato informace zobrazí. Funkčnost je nutné zapnout – to se děje tam, kde jste původně získávali počet slov/znaků. Těžko říct, proč něco tak zásadního a jednoduchého nemůže prostě správně fungovat hned. Pokud novinku prozatím v Google Docs nemáte, tak trpělivost, nasazuje se to postupně. 

Discord končí s obchodem s hrami. O hraní formou předplatného (9,99 USD měsíčně) přes Nitro Games nebyl zájem. Služba přitom byla spuštěna před rokem. Oznámení najdete ve What’s Coming for Nitro. Samotný Discord Nitro ve formě „prémiového“ Discordu zůstává.

HARDWARE

V nové reklamě na Apple Watch Series 5 najdete pražské metro. To metro, ve kterém by hodinky vzhledem k absenci signálu příliš neuspěly:

Každý iPad chce být Surface je povedený titulek článku reagujícího na nově uvedený iPad. Ten iPad, který vlastně před lety dost zásadně přispěl ke vzniku Surface od Microsoftu. Nový 10,2" iPad je na tom cenově velmi dobře (329 USD), byť aby se z něj stalo něco jako Surface, musíte si ještě pořídit Smart Keyboard a Apple Pencil.

MARKETING A KOMUNIKACE

Výročí 11. září využili někteří instagrameři pro reklamu značek, produktů i sebe sama. Insider se tomu tak trochu diví v Some Instagrammers are using the 9/11 tragedy to promote brands, products — and themselves.

Analýza 3,25 miliardy návštěv webů ukazuje sílu Google a Facebooku. Vyhledávání je stále zásadním zdrojem návštěvnosti a přivádí několikanásobek toho, co sociální sítě. Podobně je tomu s Facebookem, ten stále přivádí více než všechny ostatní sociální sítě společně. Důležité je ale vědět, v čem podnikáte, jsou tam velké rozdíly. Rozsáhlou a užitečnou analýzu najdete ve What 3.25 Billion Site Visits Tell Us About Google, Facebook, and Where Different Niches Get Their Traffic.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Ten online test na depresi sloužil jenom k tomu, aby o vás získal informace, které potom jeho autoři komerčně využijí. Celé je to velký byznys se stovkami webů řešícími „zdravotní“ témata. Viz Online Depression Tests Are Collecting and Sharing Your Data a detailní analýza v Your mental health for sale (PDF).

Foxit byl hacknut, resetuje hesla. Používáte-li Foxit Reader PDF / Phantom PDF Editor a máte k němu účet, jeho heslo je kompromitované. Musíte si ho nejen změnit, ale klasicky přestat používat zcela. Vice informací v PDF Reader Biz Breached: Foxit Forces Password Reset a přímo od Foxitu žádné informace nečekejte. Hrají mrtvého brouka.

Detaily k využívání zranitelnosti v mobilních telefonech k hacku telefonů Ujgurských muslimů najdete v Digital Crackdown: Large-Scale Surveillance and Exploitation of Uyghurs. Týká se to útoků na telefony s Androidem, ale zjevně jde o stejnou aktivitu Číny, která probíhala i na iOS.

Aplikace pro sledování menstruace používané miliony žen sdílejí citlivá data s Facebookem. Facebook a další třetí strany se dozvídají i to, kdy žena měla naposledy sex. Viz No Body's Business But Mine: How Menstruation Apps Are Sharing Your Data a Period Tracker Apps Used By Millions Of Women Are Sharing Incredibly Sensitive Data With Facebook.

Malware Joker na Androidu naklikával uživatele do prémiových služeb s předplatným. Na Google Play se vyskytoval v desítkách aplikací, které byly staženy ve více než 472 tisících případů. Pokud některou z nich máte v mobilu, určitě víte, co s tím. Viz Uninstall These 24 Android Apps Infected with New ‚Joker‘ Malware a Analysis of Joker — A Spy & Premium Subscription Bot on GooglePlay.

Apple mění pravidla. Aplikace pro děti mohou shromažďovat anonymní data i zobrazovat reklamy. Viz Apple’s revised policy for kids’ apps allows devs to collect anonymized data and display ads.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Facebook zablokoval na 24 hodin bota působícího v kampani Benjamina Netanyahu. Důvodem bylo šíření nenávisti v podobě zprávy tvrdící, že izraelští arabští politici „chtějí všechny zničit“. Aby toho nebylo málo, tak uvedl i to, že má jít o „ženy, děti i muže a umožnit jaderný Írán, který by nás vyhladil“. Netanyahu svedl vinu na vlastního člověka, který prý za dotyčnou větu mohl. Viz Facebook Suspends Netanyahu Campaign Bot for Hate Speech.

YouTube mění metriku. Počty zhlédnutí už nebudou zahrnovat inzertní zhlédnutí, ale půjde pouze o ta organická. Týká se to hudebních videí a žebříčků, kde se pomocí inzerce zásadně navyšovala čísla. O ukončení automatických přehrávání bohužel ani slovo. Viz Maintaining credibility and consistency on YouTube: Revisions to YouTube Music Charts and 24-hour record debut policy, How video views are counted a Hudební žebříčky a statistiky.

MOBILNÍ APLIKACE

Apple pozměnil algoritmy v App Store, nebude ovládat drtivou většinu pozic vlastními aplikacemi. To „drtivou většinu“ znamenalo na počátku toho roku až osm pozic z první desítky. Viz Apple revises algorithm that let it dominate App Store search results.

Microsoft má novou verzi To Do aplikace, která má nahradit k zániku odsouzený Wunderlist. Nově se jmenuje jinak, z původního To-Do je To Do. Viz Microsoft unveils redesigned To Do app that will replace Wunderlist.

Telegram opravil chybu. „Od-odeslané“ zprávy se u příjemců mazaly, ale obrázky k nim připojené nikoliv. Praktická a zcela typická ukázka toho, že spoléhat se v otázce soukromí a bezpečí na software prostě nemůžete. Viz Telegram fixed a bug that stored images on recipients’ phones even after you ‘unsent’ them a Telegram addresses another privacy issue.

STARTUPY A EKONOMIKA

Apple a Foxconn čelí obvinění z porušování čínského pracovního práva. Množství přesčasů, nadměrné nabírání lidí, aniž by byli plně zaměstnáni, a řada dalších problémů byla zjištěna v továrně Foxconnu v Zhengzhou. Detaily v Apple, Foxconn Broke a Chinese Labor Law to Build Latest iPhones a iPhone 11 Illegally Produced in China: Apple Allows Supplier Factory Foxconn to Violate Labor Laws.

Apache Software má příjmy z prodeje zpětných odkazů s dofollow, tedy v rozporu s pravidly Google. Ve zpětných odkazech nechybí sázkové weby, VPN, dietní doplňky a další podivuhodné věci. Čtěte v HOW THE APACHE SOFTWARE FOUNDATION EARNS $246.000/YEAR SELLING DOFOLLOW LINKS FOR SEO.

Uber opět propouštěl. Odešlo 435 lidí z engineeringu a produkce, zhruba 8 % z celkového počtu zaměstnanců. Většina propuštěných je v USA. Podrobnosti v Uber lays off 435 people across engineering and product teams.

Uber tvrdí, že řidiči nejsou jádrem jeho podnikání, a odmítá je překlasifikovat na zaměstnance. Jde o reakci na nový zákon v Kalifornii. Viz Uber argues its drivers aren’t core to its business, won’t reclassify them as employees a představa je to docela zajímavá. Argument totiž stále je ten, že Uber je „technologická platforma“ obsluhující několik typů digitálních tržišť.

Jak vypadají platy u Microsoftu? Hodně zajímavé čtení v Leak of Microsoft Salaries Shows Fight for Higher Compensation se věnuje analýze informací o platech skoro 400 zaměstnanců. Ti je shromažďují v Google tabulce a probírají v privátní skupině na Facebooku. Snaží se dosáhnout spravedlivějšího ohodnocení.

MoviePass definitivně končí 14. září. Jeho problémy trvají déle než rok a zahrnují delší výpadek či spuštění nového systému předplatného (9,95 USD měsíčně za možnost vidět jeden film denně). To ale už v době, kdy se z původních více než 3 milionů předplatitelů stalo zhruba 225 tisíc. Detaily v MoviePass will shut down for good on Sept. 14.

WeWork už na 47miliardové IPO nepomýšlí. Doufá v 10 miliard.

E-KNIHY

Microsoft vypnul podporu EPUB v Edge a vlastníkům doporučuje stáhnout si aplikace, které to umí. Celé to souvisí i s koncem e-knižního obchodu přímo od Microsoftu. V novém Edge (postaveném na Chrome) se podpora EPUB již neobjeví.

INFOGRAFIKY

Pět důvodů, proč potřebujete responzivní web, je užitečná infografika na téma klasického dilematu – jak řešit mobilní weby. Responzivně? Samostatnou verzí? Viz TOP 5 REASONS YOU NEED A RESPONSIVE WEBSITE #INFOGRAPHIC.

Co je to „outbound marketing“, vysvětluje infografika, která je k nalezení na What is Outbound Marketing? Zajímavé na ní je, že poměrně hodně mluví o novinách.

Tipy C

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).