reklama

Tři prezidenti se dnes v turecké metropoli scházejí mimo jiné ve snaze zajistit klid zbraní na severozápadě Sýrie, kde od konce srpna platí křehké příměří oznámené Moskvou. Z oblasti jsou přesto hlášeny útoky syrských vládních sil, což hrozí prohloubením chaosu v regionu a vyvoláním nové migrační vlny do Turecka.

Erdogan dnes potvrdil, že trojice politických vůdců bude v Ankaře hovořit o posledním vývoji v severozápadní syrské provincii Idlib, na severovýchodě Sýrie a také o migraci.

Rúhání prohlásil, že diplomacie, a nikoli vojenský přístup, je řešením, které může ukončit syrskou krizi. "Musíme zajistit půdu pro návrat bezpečí do Sýrie... Diplomacie, a nikoli konfrontace, může zajistit mír v Sýrii... K nastolení tohoto míru je nezbytné okamžité stažení amerických vojáků," prohlásil íránský prezident. Ruský prezident Putin podle agentury Interfax ocenil roli Íránu v řešení syrské krize.

Zatímco Rusko a Írán podporují v boji proti vzbouřencům režim syrského prezidenta Bašára Asada, Turecko, Spojené státy a řada evropských zemí jsou na straně různých povstaleckých skupin. Na severovýchodě Sýrie od tohoto měsíce nově působí společné hlídky složené z amerických a tureckých vojáků. Vytvořily tak bezpečnostní zónu, která má fungovat jako koridor a pomoci bezpečnému návratu syrských uprchlíků do vlasti.