Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svaz průmyslu chce omezit bariéry pro export do Číny. Podle Petříčka je třeba nastavit nové vzájemně výhodné vztahy

Česko

  11:58aktualizováno  13:00
Praha - Čeští politici by měli při jednáních s Čínou usilovat o omezení bariér pro vstup českých firem na čínský trh. Na konferenci ve Sněmovně to v úterý řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. Nedostatečný přístup na čínský trh je podle něj větší problém než to, že se nenaplnila očekávání ohledně slíbených čínských investic v Česku.

Český prezident Miloš Zeman se v Pekingu setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. foto: Reuters

Špicar připomněl, že český vývoz do Číny činí ročně zhruba 50 miliard korun, dovoz z Číny je desetinásobný. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na konferenci řekl, že cílem diplomacie je nastavit takové vzájemné vztahy s Čínou, které budou výhodné pro obě strany.

Čína údajně ruší umělecká vystoupení spojené s Prahou. Petříček se proto setká s čínským velvyslancem

Současné vztahy s Čínou podle Petříčka nejsou ideální zejména kvůli krokům Pekingu, ministr v této souvislosti zmínil rušení koncertů českých hudebních těles. Česká diplomacie se ale snaží o uklidnění situace, řekl Petříček. Po konferenci před novináři řekl, že nyní česká diplomacie neuvažuje o vyhoštění čínského velvyslance v Česku, jehož počínání kritizovali v minulosti premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Petříček zdůraznil, že Česko nemůže Čínu ignorovat a musí s ní jednat nejen o ekonomických otázkách, ale i o řešení globálních problémů, jako jsou klimatické změny nebo globální bezpečnost. Připomněl také, že Česko a Čína uzavřely strategické partnerství, očekává proto ze strany Pekingu větší úsilí o jeho naplňování. „Já očekávám, že i čínská strana bude aktivně přistupovat k tomu, jak otevírat pozitivní kapitoly našich vztahů,“ řekl.

Současné vztahy s Čínou podle Petříčka nejsou ideální zejména kvůli krokům Pekingu, ministr v této souvislosti zmínil rušení koncertů českých hudebních těles. Česká diplomacie se ale snaží o uklidnění situace, řekl Petříček. Zdůraznil, že Česko nemůže Čínu ignorovat a musí s ní jednat nejen o ekonomických otázkách, ale i při řešení globálních problémů, jako jsou klimatické změny nebo globální bezpečnost.

Podle Špicara by se mělo výrazně zlepšit saldo obchodní bilance. Za závažný problém označil přetrvávající bariéry pro vstup českých firem na čínský trh, kromě cel a různých certifikátů to podle něj je i nedostatečná ochrana duševního vlastnictví v Číně nebo ne vždy dobrá vymahatelnost práva.

Debatu musíme vést i na evropské úrovni

„Apeluji na politiky, aby tyto problémy na jednáních s čínskými partnery zmiňovali a pomáhali tak zlepšit saldo obchodní bilance,“ řekl Špicar. Debata se podle něj musí vést nejen na bilaterální bázi mezi Českem a Čínou, ale i na evropské úrovni. Situaci by exportérům podle Špicara výrazně usnadnilo přijetí dohody o volném obchodu mezi EU a Čínou.

Problém s přístupem na čínský trh je podle Špicara závažnější než nenaplněná očekávání ohledně čínských investic v Česku. Podle něj český průmysl očekával investice v nových technologiích, Čína se ale zaměřila na nákup nemovitostí nebo investice do sportovních klubů.

Hluboký deficit obchodní bilance mezi Českem a Čínou považuje za problém i Petříček. „Pro diplomacii platí, že bychom měli ve vztahu k Číně významněji mluvit o reciprocitě, o vzájemném přístupu na trh,“ řekl. Příležitost k podpoře českého vývozu do Číny podle něj bude v listopadu na šanghajském importním fóru, kde bude Česko partnerskou zemí.

Autor: