Legendární rozhlasový pořad S mikrofonem za hokejem končí. Po 60 letech

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 9. 2019 16:03
Po více než 60 letech skončil rozhlasový pořad S mikrofonem za hokejem, který jedinečným způsobem přibližoval posluchačům dění na hokejových stadionech. Reportéři Radiožurnálu sice i nadále informují o průběhu zápasů extraligy prostřednictvím reportážních koleček, ale ne v rámci jednolitého kontinuálního vysílání.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Pořad S mikrofonem za hokejem patřil k nejstarším v Českém rozhlasu. Jeho základním principem bylo zprostředkovat v krátkých přímých vstupech, které se z jednotlivých stadionů střídaly rychle po sobě, to nejdůležitější, co zápasy přinášely.

Šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan fanoušky ujistil, že hokejový servis z vysílání nezmizí. "Pořad patří do zlatého fondu veřejnoprávního rozhlasu a přitáhl k rádiím tisíce sportovních fanoušků. Ale doba se změnila a s ní i návyky sportovních fanoušků. Reagujeme proto i my," napsal ve vyjádření pro ČTK.

Uvedl, že pořad byl přitažlivý hlavně v dobách, kdy ještě televize nenabízely přímé přenosy ze všech utkání a kdy neměl téměř každý zpravodajský server on-line reportáže všech duelů. Dodal, že i v této sezoně budou reportéři na všech stadionech při utkáních hokejové extraligy, jen v jiném vysílacím formátu.

"Místo kontinuálního pořadu budou zařazeni v častých vstupech proudového vysílání Radiožurnálu. Tento model je atraktivní pro tradiční hokejové fanoušky i pro ostatní posluchače, kteří u nás v podvečer hledají mimo sportu také aktuální zpravodajský servis nebo informace Zelené vlny," vysvětlil Suchan.

Příznivci hokeje, kteří často u "hokejového mikrofonu" prožili kus života a nostalgicky vzpomínají, se ze změnou těžko smiřují. "Jako by mi vyrvali kus dětství," okomentoval informaci o konci pořadu televizní komentátor Robert Záruba prostřednictvím twitteru. "RIP, Mikrofone," rozloučil se stejnou cestou František Kuna, jeden ze zástupců mladší generace reportérů Radiožurnálu.

"Nechci se tvářit jako někdo, kdo hodnotí a kritizuje, co se teď děje. Takže se k tomu vyjádřím jedině jako pamětník. A z toho pohledu je to pro mě pochopitelně škoda, protože za těch 45 let, co mám v rádiu za sebou, byl pořad S mikrofonem za hokejem něčím, čím se sportovní redakce pyšnila," řekl ČTK Aleš Procházka, jenž se i díky pořadu zařadil mezi legendární hokejové reportéry.

Přinesl mu spoustu prožitků z cest po tuzemských zimních stadionech. "Ale musíme si přiznat, že tehdy mělo rádio úplně jinou pozici. Člověk přišel na staďák a mohl vidět, že řada lidí má tranzistorák s sebou. Dnes je těch informačních kanálů fůra, z nichž si můžete vybrat. A spíš než rádio se člověk stará, aby měl po ruce mobil," připustil Procházka.

"Co nám už také před lety načůralo do bačkor, je fakt, že jsou ty začátky zápasů tak rozbitý, pořad by se pak hodně protáhl a na to už dnes posluchač přirozeně nemá trpělivost. Vzpomínky na to nevygumuju, ale je mi jasné, že jiná cesta asi nevedla," dodal Procházka.

 

Právě se děje

Další zprávy