O nás     Inzerce     KontaktVěrohodné informace z byznysu již od roku 2013
Hledat
Nepřehlédněte: Slovník ekonomických pojmů
Plánovací kalendář 2024
Zkušenosti podnikatelů v ČR
Usnadní vám práci: Pozoruhodné IT produkty pro rok 2024
Hlavní rubriky: Ekonomika, Podnikání, Investice, Reality, Lidé, Peníze, Technologie, Zkušenosti, Speciály

Slovník ekonomických pojmů
Praktické informace pro firmy

Kolika a kterým zaměstnancům roboti vezmou práci

Pokladní v supermarketech, poštovní doručovatelé, řidiči metra či administrativní pracovníci. Ti všichni budou v blízké budoucnosti nahrazeni efektivnějšími roboty. Zlaté časy naopak čekají zaměstnance v IT oborech a oblastech, které jsou založeny na lidském přístupu, kreativitě a analytickém myšlení. Plyne to ze zprávy pracovního portálu JenPráce.cz.

Budoucnost přeje připraveným. A v tomto případě to platí dvojnásob. „Přestože robotizace a digitalizace nezpůsobí citelný úbytek pracovních pozic, jejich podoba se změní. Výhodu budou mít ti, kteří se budou vzdělávat i v jiných oborech a využijí možnosti rekvalifikačních kurzů, které by jim měl kvalitní zaměstnavatel zprostředkovat,“ myslí si Radovan Hypš, ředitel pracovního portálu JenPráce.cz. Ten vidí budoucnost pracovního trhu ve flexibilitě i umění se přizpůsobit aktuální poptávce a požadavkům. „V nejbližší budoucnosti se už prakticky nesetkáme s pracovními místy, která se obejdou bez vývoje a technologického pokroku. Naopak bude zcela běžné, že člověk za svůj život změní několikrát svou pozici či dokonce celé profesní zaměření. Bude proto důležité neusnout na vavřínech a nebát se změn.“

Pro ty, kteří ještě nejsou rozhodnuti, kterým směrem by se v budoucnu profesně rádi vydali, mají analytici jednoznačnou odpověď. Zvolte si technické obory. Programátoři, vývojáři softwarů, datoví specialisté či průmysloví designéři budou vždy žádaní a mohou se těšit na dobré pracovní uplatnění se štědrými odměnami a benefity. I z toho důvodu se firmy snaží získat pro tento obor i něžné pohlaví, které je ve vědě a IT zastoupeno pouze minimálně.

Je IT pro zaměstnance spásou?

Přestože podle posledního celoevropského průzkumu by si až 41 % dotazovaných žen dokázalo práci v IT a vědeckých odvětvích představit, v reálu jich zde pracuje pouhá pětina. Jako jeden z důvodů, proč tomu tak je, uvádějí chybějící ženské vzory, které by je v důležitých chvílích motivovaly pro studium technických oborů a zbavily je tak nízkého sebevědomí a zároveň přispěly k odbourání zakořeněných stereotypů, dle kterých se ženy do tohoto sektoru nehodí. Tuto genderovou nevyváženost se snaží změnit i řada projektů, které speciálně pro ženy nabízejí kurzy IT oborů a zvyšování digitální gramotnosti, neboť bez těchto dovedností se v budoucnu zkrátka neobejdeme.

„Každá práce, která je naprogramovatelná a je možné ji definovat matematickou nebo logickou rovnicí, bude v budoucnosti nahrazena roboty,“ prohlásil nedávno John Publiano, expert na problematiku robotizace práce. Do roku 2030 by dle odhadů mohlo být až 25 % pracovních míst automatizováno. Týkalo by se to převážně pozic ve službách, mezi které patří například poštovní a kurýrní doručovatelé, obsluha v rychlém občerstvení, které již nyní třeba v McDonald's nahrazují dotykové obrazovky, samoobslužné pokladny či sekretářské a účetní pozice.

Žádán je lidský přístup

Co bude v nejbližší budoucnosti naopak stále více žádáno a ceněno, je podle Radovana Hypše sociální inteligence, lidský přístup a empatie. „I když nepochybuji o schopnostech vývojářů, domnívám se, že zdravotní sestry, učitelé, vychovatelé v dětských domovech nebo pečovatelky v domově důchodců budou profese, které robot v nejbližší době jen těžko nahradí. Proto věřím, že budou konečně ohodnoceny tak, jak si zaslouží,“ poukazuje na nepoměr požadovaného vzdělání a vyplácené mzdy u těchto pozic Hypš.

Podle ekonoma Jana Švejnara může být robotizace pracovních pozic rutinní a monotónní povahy důvodem k radosti, neboť tím získáme více volného času, a možnost zkrácení pracovní doby třeba i na 4 dny v týdnu.

Navíc nám roboti znatelně uleví od vykonávání těžké či nebezpečné práce. Využití najdou zejména v kosmickém, bezpečnostním či jaderném průmyslu při manipulaci s radioaktivním materiálem nebo práci v prostředích, kde hrozí výbuch. Je jen otázkou času, kdy se jejich působení rozšíří do dalších odvětví jako např. stavebnictví, doprava, zemědělství nebo zdravotnictví.


(18. 9. 2019 | redakce2)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2013-2024 OnBusiness.cz, ISSN 2336-1999 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu OnBusiness.cz a ochrana soukromí | pg(4830)