Hledali doping, odhalili rakovinu. Byl jsem vyděšený, líčí hvězda útrapy po MS

jzp jzp
18. 9. 2019 6:27
Po zisku stříbrné medaile na hokejovém mistrovství světa v Bratislavě a Košicích už myslel na zaslouženou dovolenou, místo ní však zažil nejtěžší životní zkoušku. Hvězdný bek Shea Theodore zápasil s rakovinou varlat, kterou odhalil dopingový test.
Shea Theodore v dresu Kanady na mistrovství světa 2019.
Shea Theodore v dresu Kanady na mistrovství světa 2019. | Foto: Reuters

"Kdykoliv přemýšlím o tom, co se mohlo stát, kdybych neodletěl na Slovensko, přemůžou mě emoce," líčí 24letý Kanaďan pro server The Players' Tribune.

V minulé sezoně NHL dosáhl na 37 bodů, své maximum. Jakmile s Vegas Golden Knights vypadl v prvním kole play-off, zamířil na svůj první světový šampionát dospělých. Zlatou tečku mu po tuhé bitvě překazili až Finové. Teprve pak ale nastalo opravdové drama.

Když Theodore po zisku stříbra kráčel do šatny, odchytil si ho cizí chlapík v obleku, což zpravidla znamená jediné: dopingový test.

"Byl jsem ale docela překvapený, protože už mi jeden dělali několik zápasů zpátky," vypráví obránce. "Dva za jeden turnaj jsou dost neobvyklé. Ten chlápek mě odvedl do malé místnůstky, kde seděli další čtyři kravaťáci. V tu chvíli už jsem si říkal, že něco nehraje."

Nehrál výsledek původního testu, který vyšel pozitivně kvůli přítomnosti hormonu hCG. Ten je spojený se ženami v těhotenství. U mužů je problematický, protože může značit rakovinu varlat.

Zmatený, ale ještě ne vystrašený Theodore hned po návratu domů vyhledal lékaře, který pomocí krevních testů a ultrazvuku černý scénář potvrdil. Na varleti našel asi pětimilimetrový nádor.

"Můj doktor mi všechno vysvětlil hrozně klidně a napřímo, což mě asi mělo uklidnit, ale jakmile zjistíte, že máte rakovinu, nic vás na to nepřipraví. Byl jsem vyděšený. Navíc mě čekala ta nejtěžší část - zavolat přítelkyni a rodině, abych jim všechno pověděl," svěřuje se Theodore.

Pár dní před operací zažil zvláštně symbolický moment. V Las Vegas si šel zahrát golf a potkal Phila Kessela, hokejovou superhvězdu, která rakovinu varlat přemohla na prahu profesionální kariéry.

Phil Kessel překonal rakovinu varlat v 19 letech. Momentálně hraje za Arizonu, která ho získala výměnou z Pittsburghu.
Phil Kessel překonal rakovinu varlat v 19 letech. Momentálně hraje za Arizonu, která ho získala výměnou z Pittsburghu. | Foto: Reuters

"Asi byste si pomysleli, že jsem mu řekl, čím procházím, a položil mu milion otázek ohledně operace a rekonvalescence. Ale já tohle téma vůbec neotevřel," prozrazuje Theodore. "Prostě jsme jen trochu poklábosili. Z nějakého důvodu jsem mu nedokázal říct, co se děje."

A tak to udělal hráčův agent. Kessel hned další den poslal mladšímu kolegovi uklidňující zprávu.

Mimo jiné napsal, že všechno dopadne dobře, což se vyplnilo. Jen bylo zapotřebí zatnout zuby. "Po operaci mi doktoři řekli, že nádor úspěšně odstranili. Jediný problém spočíval v tom, že jsem při smíchu cítil strašnou bolest," líčí Kanaďan. "Po příjezdu domů jsem přitom myslel jenom na to, jak budu koukat na Superbad nebo jinou komedii. Jakékoliv zasmání mi ale připadalo jako bodání horkým nožem do boku."

Pozdější biopsie odhalila, že Theodore měl na varleti agresivní typ nádoru, a tak může děkovat onomu dopingovému testu: "Kdybych ho nepodstoupil a nikdo mi rakovinu neodhalil dalších pár let… Ani si nechci představit, jak odlišný by můj život mohl být. Upřímně, je zázrak, že se všechno takhle seběhlo."

Mladý obránce nyní může pokračovat v rozjeté kariéře. Také chce rozšířit povědomí o rakovině varlat, čemuž v nadcházejícím ročníku pomůže peněžní částkou podle počtu získaných bodů. Golden Knights přispějí stejnou měrou.

I to může přinést jedna cesta na mistrovství světa.

 

Právě se děje

Další zprávy