Američanka přežila rakovinu prsu, teď přeplavala čtyřikrát v kuse Lamanšský průliv

Magazín Magazín
18. 9. 2019 7:00
Sarah Thomasová před rokem úspěšně skončila s léčbou rakoviny prsu. V úterý 37letá Američanka z Colorada dokončila 54hodinový plavací maraton, během kterého překonala celkem čtyřikrát v kuse Lamanšský průliv. Stala se tak prvním člověkem, který to dokázal. Svůj výkon věnovala všem přeživším.
Sarah Thomasová se během plavání spoléhala na proteinové elektrolytické nápoje a trochu kofeinu. | Video: Reuters

Do cíle jejího putování v anglickém Doveru ji kromě rodiny přišla podpořit i skupinka fanoušků a novinářů. Thomasová po vylezení ze studeného moře dostala šampaňské a čokoládu. Žena přiznala, že se během závodu necítila dobře, ale pokračovala díky podpoře svého manžela a celého týmu. 

Po doplavání uvedla, že se cítí zároveň ohromená i ochromená. Ultramaratonská plavkyně je vůbec první, která překonala průliv mezi Francií a Velkou Británií čtyřikrát v kuse. "Nemůžu uvěřit, že jsme to dokázali," citoval ji britský deník The Telegraph

Ještě před sobotním startem uvedla, že se bojí a že bude potřebovat trochu štěstí. Maraton v Lamanšském průlivu věnovala všem přeživším, kteří bojovali nebo stále bojují s rakovinou, i jejich blízkým.

"Tohle je pro vás, kteří jste teď začali své putování s rakovinou, pro vás, kteří jste se jí zbavili, i pro vás, kteří jste někde na půl cesty," napsala mimo jiné na svůj Facebook. 

Boj se slanou vodou, proudy i medúzami

Britské BBC v úterý ráno řekla, že je unavená a kvůli slané vodě ztrácí hlas. Přiznala také, že nejhorší pro ni byl boj se slanou mořskou vodou, která jí drásala hrdlo, ústa a jazyk. 

Vychválila svůj tým, který ji celou dobu podporoval a velmi dobře připravil na počasí, mořské proudy i studenou vodu. "Poslední návrat zpět z Francie byl hrozně těžký. Trval věčnost a proudy mě neustále srážely," svěřila se 37letá sportovkyně a dodala, že ji taky popálila medúza. 

Matka plavkyně Becky Baxterová označila svou dceru za hříčku přírody a její výkon za "dosud nejděsivější". Uvedla, že jí bylo celou dobu špatně od žaludku. Podle týmu Thomasové je přeplavání kanálu způsob, jak se plavkyně vypořádala s léčbou rakoviny prsu. 

První na světě

Sarah Thomasová se během plavání spoléhala na proteinové elektrolytické nápoje a trochu kofeinu. Výživu jí podávali pomocí lana z lodi do vody a každých třicet minut ji kontrolovali.  

Jenom čtyři plavci dosud přeplavali kanál La Manche třikrát v kuse bez přestávky, Sarah Thomasová je tak vůbec první na světě, která to dokázala celkem čtyřikrát.

V ultramaratonském plavání přitom není žádný nováček a průliv přeplavala poprvé již v roce 2012 a poté znovu o čtyři roky později. Plavec Lewis Pugh o jejím výkonu na Twitter napsal: "Zrovna když si myslíme, že jsme narazili na limity lidské vytrvalosti, pokoří někdo dosavadní rekordy."

Sarah Thomasová se podle svých slov teď nejvíc těší na to, že prospí celý den a pořádně si odpočine.  

 

Právě se děje

Další zprávy