Slavia píše hollywoodský příběh. Trpišovského banda odpadlíků snila na San Siru

Marek Janoš Marek Janoš
18. 9. 2019 7:30
Parta Jindřicha Trpišovského znovu dokázala svým fotbalem bavit proti světovému týmu. Od trenéra Slavie se ostatně ani nedalo čekat, že by na soupeře vyrukoval s catenacciem.
Lukáš Provod má za sebou sedm ligových startů. A jeden na San Siru.
Lukáš Provod má za sebou sedm ligových startů. A jeden na San Siru. | Foto: Milan Kammermayer

Trpišovský si jednou ukáže na hvězdu za miliony eur, podruhé do týmu vezme odloženého mladíka od konkurence a celá liga si při přestupu opatrně klepe na čelo. Trenér Slavie s ním však počítá do zápasů Ligy mistrů.

Řada hráčů v červeno-bílém si musela na hřišti připadat jako ve snu. 

Ibrahim Traoré v létě 2016 končil své dvouleté angažmá ve druholigovém Táborsku, za které dokonce měsíce nehrál, protože si musel v rodném Pobřeží slonoviny vyřizovat víza.

Júsuf před rokem a kousek přicházel v pětadvaceti z Bahrajnu do průměrného českého klubu jako úplně neznámý hráč.

Ondřeje Kúdelu a Davida Hovorku jako hlavní stoperskou dvojici pro Slavii fanoušci podceňovali. Vlastně nejen oni. Nejspíš jen Jindřich Trpišovský si dokázal po odchodu afrických věží Deliho a Ngadeua představit, že právě na těchto dvou nepříliš vysokých stoperech postaví obranu pro Ligu mistrů. Že Hovorka, loni propuštěný ze Sparty do Jablonce jako nepotřebný, zvládne devadesát minut bránit Lukakua.

A v závěru přestupového okna místo velké posily přivedla Slavia Lukáše Provoda. Ve 22 letech za sebou měl jen sedm ligových startů, které nasbíral na začátku letošní sezony během hostování v Budějovicích. Za Plzeň nehrál v lize ani jednou.

Všichni zmiňovaní nastoupili v Lize mistrů. Na San Siru. Proti Interu Milán. A byli sedm minut od výhry. Trpišovský si tyto hráče vybral a měl odvahu je postavit vedle stomilionového Stanciua.

Odvaha je pro třiačtyřicetiletého trenéra Slavie typická. A proti Interu Milán byla klíčovou ingrediencí. Slavia v pasážích, kdy na svého soupeře nastoupila s aktivním napadáním a rychlým přechodem do útoku, byla světovému klubu s násobně drahým kádrem vyrovnaným soupeřem.

Realizačnímu týmu se podařilo mančaft skvěle připravit i psychicky. Slavia hrála v pohodě, bez nervozity, jako by ani nebyla na San Siru. Zdravé sebevědomí z Vršovických sálá od jejich jarní mistrovské jízdy a neopouští je.

Potíže slávistům nastaly jen ve chvíli, kdy si začali uvědomovat, jaký výsledek mají nadosah. Pasivnější pasáže hry přišly už dříve v zápase, hrát v tak intenzivním tempu, jaké místy předváděla Slavia, rozhodně nejde celý zápas. I tak slávisti naběhali přes 113 kilometrů. Víc než soupeř, víc než Dortmund, víc než Barcelona. V závěru se ale opravdu zatáhli a začali bránit, a byl z toho vyrovnávací gól Barella.

Nebýt jeho trefy, možná by si slávisté pořád připadali jako ve snu. Barellova ukrytá střela je vrátila do reality. I ta je ale sladká. Slavia odváží z Itálie bod a ukázala, že může posbírat i další. A před bandou odpadlíků smeká klobouk i trenér Antonio Conte. "Měli bychom se od nich učit," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy