Venezuelský opoziční politik Edgar Zambrano vyšel z vězení, režim jej vinil ze zrady

ČTK / Reuters
18. 9. 2019 7:58
Venezuelské úřady v úterý propustily z vězení místopředsedu Národního shromáždění Edgara Zambrana, který je považován za druhého muže opozice. S odkazem na vyjádření politiků nakloněných vládě i opozici o tom informovala agentura Reuters.
Zambrano byl zatčen před čtyřmi měsíci kvůli obviněním ze zrady a spiknutí proti režimu autoritářského prezidenta Nicoláse Madura.
Zambrano byl zatčen před čtyřmi měsíci kvůli obviněním ze zrady a spiknutí proti režimu autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. | Foto: Reuters

Zambrano byl zatčen před čtyřmi měsíci kvůli obviněním ze zrady a spiknutí proti režimu autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Propuštěn byl jen den poté, co vládnoucí socialistická strana oznámila, že se její zástupci po pondělní dohodě s menšími politickými stranami vrátí do parlamentu.

"Proces osvobození politických vězňů začal. Oslavujeme svobodu našeho kolegy, poslance Edgara Zambrana," napsal na Twitteru opoziční poslanec Timoteo Zambrano, který s místopředsedou parlamentu není v příbuzenském vztahu.

Ke vzkazu přidal video, na kterém Edgar Zambrano hovoří před vojenskou základnou, ve které byl držen. Jeden ze členů Ústavodárného shromáždění, které je nakloněné prezidentovi Madurovi, také Reuters zaslal fotografii Zombrana s jeho rodinou.

Zambrano byl zatčen 9. května v souvislosti se snahou opozice vyvolat vzpouru armády proti Madurovi letos v dubnu. 

Madurův režim slíbil reformy i přehodnocení trestů

Osvobození druhého muže opozice přišlo den poté, co vládnoucí socialistická strana uzavřela dohodu o jednání s menšími opozičními stranami. Jejím cílem je vyřešit hlubokou politickou krizi, která jihoamerický stát sužuje již několik let.

Madurův režim v rámci dohody slíbil, že požádá soudy, aby zvážily pro některé vězně jiný trest než odnětí svobody. Zavázal se také k provedení reformy volební komise, kterou opozice obviňuje z náklonnosti k vládnoucí straně.

Opoziční vůdce Juan Guaidó přitom v neděli sdělil, že opozice rozhovory s vládou ukončila. Podle agentury AP jde o první významnější projev nejednoty názorů v protimadurovském táboře od ledna, kdy se Guaidó prohlásil prozatímním prezidentem.

Většinové opoziční strany s uzavřenou dohodou nesouhlasí a požadují Madurovo odstoupení. Neuznávají totiž legitimitu prezidentských voleb z roku 2018, které hlava státu vyhrála.

Poslanci Madurovy PSUV opustili parlament v roce 2016 poté, co nejvyšší soud - který stojí na straně vlády - prohlásil všechna rozhodnutí zákonodárného sboru za neplatná. Režim pak následující rok ustavil Ústavodárné shromáždění složené z lidí věrných Madurovi s cílem nahradit parlament. Podle opozice je tento orgán nelegitimní.

 

Právě se děje

Další zprávy