Soukromé firmy nemají brát dotace, míní Zdechovský. V podvodech nejsme žádný extrém

Radim Klekner Radim Klekner
Aktualizováno 18. 9. 2019 12:06
Z eurofondů byly v Česku financovány desetitisíce projektů na zlepšení infrastruktury, konkurenceschopnosti či ochrany životního prostředí. Přesto čelí unijní dotace ostré kritice, mimo jiné proto, že se mohou stát předmětem machinací. Na otázky čtenářů Aktuálně.cz odpovídal český europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.
Online rozhovor s Tomášem Zdechovským
Rozhovor skončil
Europoslanec odpovídal do 11:00
Přečíst si rozhovor

Ačkoliv městské státní zastupitelství v Praze zastavilo trestní stíhání premiéra Andreje Babiše, kauza Čapího hnízda potvrdila, že kolem poskytování evropských dotací v Česku panují velké nejasnosti.

Problémy se zneužíváním evropských peněz řeší ale podle Zdechovského také Slovensko, Polsko a další země někdejšího východního bloku. Na druhé straně však také Itálie, která s korupcí a podvody bojovala i v minulosti.

Český europoslanec upozorňuje, že se jedná řádově o desítky případů, kterým by šlo alespoň částečně zabránit zpřísněním zákona o střetu zájmů.

Co se týče Česka, řada podvodů spočívá podle něj hlavně v netransparentnosti výběrových řízení a předražení zakázek.

Zdechovský přiznává, že po pěti letech práce v europarlamentu dospěl k závěru, že z dotací by zcela měly být vyloučeny soukromé firmy. A zdůrazňuje, že rozhodnutí pražského městského zastupitelství zastavit trestní stíhání premiéra Babiše v kauze Čapí hnízdo řadu jeho kolegů v europarlamentu šokovalo a v EU je případ Čapího hnízda brán jako podvod.

Všechna tato negativa ale podle něj nemohou zastřít fakt, že z eurofondů bylo v Česku postaveno mnoho užitečného a to úhrnem za stovky miliard korun.

Online rozhovor s Tomášem Zdechovským

Rozhovor skončil
18. 9. 2019
Ptá se: Karel

Jak jsme na tom s podvody v mezinárodním srovnání? Opravdu v eurodotacích podvádí hlavně Češi?

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Karle,
Česká republiku je někde uprostřed. Nejsme ani nejhorší, ani nejlepší. Jinak řada podvodů spočívá hlavně v netransparentnosti výběrových řízení a předražení zakázek. V tom má bohužel Česká republika stále obrovské problémy.

Hezký den.

18. 9. 2019
Ptá se: Jan Cicvárek

Dobrý den, pane poslanče,
rád bych se Vás zeptal, jaké změny můžeme očekávat ve víceletém finančním rámci pro roky 2021-2027 ve srovnání s předchozím obdobím? Kam bude směřovat více evropských peněz a kterým oblastem bude naopak věnována menší pozornost?

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Jane,
v zásadě platí toto - sníží se peníze na zemědělství a kohezi (sem jde nejvíce peněz) a zvýší se peníze na boj proti klimatickým změnám, do inovací a bezpečnosti EU.

Hezký den.

18. 9. 2019
Ptá se: Jan Novotný

Dobrý den,
Česko se několikrát dost nechvalně proslavilo zneužíváním evropských peněz. Je zneužívání dotací především problémem Česka, nebo mají i jinde nějaké podobné významné kauzy? Znáte nějaké konkrétní příklady ze zahraničí?

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Jane,
nejen, Česko, ale i Slovensko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Malta, Itálie, Portugalsko a další země řeší problémy se zneužíváním peněz. Ke každé z těchto zemí bych vám mohl dát desítky příkladů. Na Slovensku jsou to například podvody v zemědělských dotacích nebo dotacích směřujících na výstavbu kanalizací, Maďarsko má kauzu s osvětlením nebo metrem.

Hezký den

18. 9. 2019
Ptá se: Jitka Procházková

Ve kterých odvětvích nejvíce bjí dotační podvody? A lze říci, že se manipuluje spíše v případě menších firem, kde nedosahují dotace tak vysokých částek a není jim věnována zas tak velká pozornost?

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Jitko,
nejvíce dotačních podvodů se děje v zemědělství. Nejčastěji peníze zneužívají velké firmy, které se mnohdy tváří jako malé a klientelistické skupiny napojené na některé politické strany. Od roku 2004 bych vám mohl dát řadu příkladů i z ČR. Jinak u malých firem kontroly probíhají velmi dobře. Problém je spíše s kontrolami velkých firem a závodů.

Hezký den.

18. 9. 2019
Ptá se: Petr Rozsypal

Dobrý den, pane europoslanče,
osobně jsem přesvědčen, že podvody s dotacemi zmizí jedině pokud nebudou dotace. Všechny dotace jsou zlo a nevím a opravdu nevím, proč mám ze svých daní platit někomu soukromé firmy a rozhledny v údolí!
Takže - kdy už je zrušíte a uděláte pro ČR něco smysluplného?
Petr Rozsypal

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Petře,
Naprosto souhlasím. Podle mě kritérium účelovosti a smysluplnosti dotace by mělo být tím prvním, které bude posuzováno.

Jinak už jsem níže odpovídal - dotace bych dal jen do veřejných statků.

Hezký den.

18. 9. 2019
Ptá se: Sára Šteflová

Hezké ráno, pane europoslanče,
měla bych na Vás dva krátké dotazy. Kam si myslíte, že by mělo směřovat více evropských peněz a kde si naopak myslíte, že by se měly výdaje snížit a proč?

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobré ráno, Sáro,
více dotací by mělo jít do infrastruktury a méně dotací, respektive žádné, by měly jít soukromým firmám.

Hezký den.

18. 9. 2019
Ptá se: Bohdan

Dobrý den, v této republice zneužívají dotace všichni. Uvedu konkrétní případ, v obci byly vyměněny světla veřejného osvětlení, náklad 862 000, skutečná cena svítidel práce, je o min. 300000 nižší, všechno je dohledáno, potvrzeno. Provádějící firma je zpřísněná s OÚ, to lze taktéž doložit. Víte vůbec o tom, co se vlastně děje?

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Bohdane, děkuji za otázku. Ano, víme, že se to v mnohých obcích děje. Proto se snažím dlouhodobě nastavit pravidla tak, aby podobné podvody nebyly možné. Jinak pokud máte konkrétní podnět, pošlete mi ho na [email protected]. Podíváme se na to. Děkuji.

18. 9. 2019
Ptá se: Martin Bárta

Dobrý den,
zaznamenal jste, že by nedávné zastavení kauzy Čapí hnízdo vzbudilo nějakou větší pozornost mezi Vašimi kolegy z řad europoslanců z jiných států EU? Pokud ano, jaké byly jejich reakce?

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, pane Bárto, myslím, že slovo pozornost je spíše hodně slabé. Řada kolegů byla šokována tím, že je někdo 4 roky trestně stíhán a následně státní zástupce přehodnotí svůj názor. Podle mě je postup českých úřadů nestandartní. V EU je případ Čapího hnízda veden jako podvod. A podvod podle mě vždy byl, je a bude trestným činem. Tak to vidí i většina kolegů v Evropském parlamentu.

18. 9. 2019
Ptá se: Paeris Kiran

Nejsnažším způsobem jak zabránit dotačním podvodům je žádné dotace nerozdělovat...
Ale praktičtěji
nechtělo by to například přitvrdit zákon o střetu zájmů tak že třeba radní ve městě explicitně nesmí zadávat žádné zakázky firmám z jejich města? (v kterých mají příbuzné či známé...)
Či třeba v případě že bude někdo ve vládě - zcela zamezit přístup k veřejným zakázkám všem firmám v které je někdo z jeho příbuzenstva?

Aby žádost o dotaci či zakázku byla v takovém případě automaticky odmítnuta...

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den,
naprosto souhlasím. Ale vidíte to na příkladu primátora Jablonce nad Nisou, který je zároveň jednatelem soukromé firmy, která vede s městem spor. Pokud si lidé neuvědomí, že tyto případy střetu zájmu vedou k tomu, že nebudou peníze na jiné smysluplné projekty, nic se nezmění. Ve volbách to má každý z nás v ruce.

Hezký den.

18. 9. 2019
Ptá se: Adéla

Pane Zdechovský, četla jsem, že teď padl nějaký důležitý rozsudek proti Norsku ve Štrasburku? O co jde? Pomůže to nějak paní Michalákové? Poučí se nějak Norsko? Děkuji, Adéla

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Adélo,
u Evropského soudu pro lidská práva padl rozsudek v kauze paní Lobben, které bylo odebráno dítě a dáno k adopci. Soud rozhodl, že tím byla porušena její práva a dal jí finanční odškodnění. Dnes se otevřela debata v Norsku, zda opravdu je postup norského úřadu Barnevernet v souladu s právem a mezinárodními dohodami. A to by mohlo pomoci paní Michalákové, které byly v principu podobně odebrána rodičovská práva na její dva syny. Proto jí držme palce.

Hezký den.

18. 9. 2019
Ptá se: Vitold

Proč EU poskytuje dotace soukromým firmám, já si myslím, že by měly být zrušeny a dotovat by se měly jenom stavby typu dálnic apod. Co vy na to?

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, pane Vitolde,
naprosto s Vámi souhlasím. Po pěti letech v Evropském parlamentu jsem došel ke stejnému názoru.

Hezký den.

18. 9. 2019
Ptá se: Ludvík Michl

Dobrý den! Zajímalo by mě, jaké jsou Vaše priority? Jak budete bránit naši republiku v Bruselu? Nechci, aby tady někdo zneužíval dotace, a pak jsme měli špatné jméno v Bruselu a v celé EU?
Děkuji za odpověď

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, děkuji za dotaz. Osobně se chci zaměřit na boj proti jakémukoli typu podvodů v celé EU a padni komu padni. Často jsou tyto podvody organizovány mafiánskými skupinami.

My Češi jsme neskutečně pracovitý a schopný národ. Hodně nám to ale kazí různí prospěcháři a podvodníci, se kterými musíme hlavně bojovat v České republice. Většina těchto věcí by se neměla vůbec do Bruselu dostat. Hezký den.

18. 9. 2019
Ptá se: Viktor

Mezi dotazy jsem viděl kritiku zrušení letního času. Dovoluji si tímto panu poslanci napovědět. Chtěl bych přimenout, že před zavedením univerzálního letního času fakticky existovaly letní časové režimy a zimní režimy v mnoha odvětvích z racionálních i biologických důvodů. Energetika, školství, sportovní zařízení, zemědělství, stavebnictví, doprava, jízdní řády ...

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Viktore,
osobně jsem kritik střídání času. Je prokázané, že střídání času způsobuje řadě lidí zdravotní komplikace. Proto bych byl rád, kdyby toto střídání času definitivně skončilo.

Hezký den.

18. 9. 2019
Ptá se: Karolína T.

Dobrý den, v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo se často mluvilo o OLAFu. Ráda bych věděla, co všechno může a nemůže tento úřad udělat, pokud se objeví podezření na zneužívání evropských dotací?

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Karolíno,
tento úřad může vyšetřovat jakékoliv podezření na zneužívání EU peněz. S ohledem na personální kapacity se ale zaměřuje především na podvody, kde je vyšší zneužitá částka. Jinak u menších částek může dát podnět příslušným orgánům v členských státech nebo při přeshraniční kriminalitě společně s Europolem koordinovat vyšetřování. To je pak daleko efektivnější.

Hezký den.

18. 9. 2019
Ptá se: Vilém Rožmberský

Dobrý den, jaký předpovídáte konec kauzy Brexit?

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Viléme,
myslím, že neexistuje jediný člověk na planetě, který by to věděl :-)

Hezký den!

18. 9. 2019
Ptá se: Marie Eim

Dobrý den. Existuje nějaká šance, že by se Evropský parlament přestal stěhovat mezi Bruselem a Štrasburkem? Jde o neuvěřitelné vyhazování peněz a když tak evropské státy brojí za ekologii, tak tady by mohly začít, myslím. Děkuji.

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Marie,
pokud lidé budou tlačit na francouzského prezidenta, který s tím musí souhlasit, tak je možné, aby se stěhování ukončilo. Ja osobně více než souhlasím, že je to nesmysl a vyhazování peněz daňových poplatníků. Čím dříve jedno sídlo zrušíme, tím lépe.

Hezký den.

18. 9. 2019
Ptá se: Tomáš T.

Pěkné dopoledne, pane poslanče,
nedávno jsem se dočetl, že ve výboru ve výboru pro rozpočtovou kontrolu jste získal funkci koordinátora frakce. Mohl byste mně jak laikovi ve stručnosti vysvětlit, co taková funkce obnáší a v čem je tak významná?

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Tomáši,
koordinátor má na starosti práci celé politické skupiny - rozděluje poslancům práci, kontroluje ji, rozhoduje o agendě výboru, domlouvá s ostatními kompromisy a hlasování a snaží se, aby ve výboru prosadil co možná nejvíce věcí v mém případě za Evropské lidovce. Mám na starost také všechny mediální výstupy směřem k veřejnosti v daném výboru.

Hezký den.

18. 9. 2019
Ptá se: Josef

Narazil jsem na informace, že z Bruselu byla financována výstavba golfových hřišť, hotýlků, hřebčínů a vůbec zařízení, která neslouží veřejnému prospěchu, pokud tím nemáme na myslí prospěch malé skupiny lidí. Jak je vůbec možné, že taková dotace byla poskytnuta?

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Josefe,
bohužel o rozdělování dotací v těchto případech rozhodují členské země a ty namísto budování veřejných statků peníze namířili ke svým kamarádům a podporovatelům. Osobně jsem naprostý odpůrce podobných dotací a považuji je za nesmyslné.

Hezký den

18. 9. 2019
Ptá se: Monika

Dobrý den, jak si vysvětlujete, že nominantka premiéra Babiše a členka hnutí ANO, které nám nejen dle vás jen dělá v EU ostudu, je nedemokratické a nevím co všechno ještě, paní Jourová dostala v EK místopředsednický post a významné portfolio dodržování hodnot, demokracie a transparentnost? Přece kdyby Andrej Babiš bylo takové zlo, jak o něm neustále hovoříte, nikdy bychom nedostali takto prestižní post, je to velké vyznamenání dohlížet na demokracii a právní stát.

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Moniko,
já osobně mám na významné posty jiný názor - kdyby paní komisařka získala zemědělství nebo ekonomiku, tak bych s Vámi určitě souhlasil.

Hezký den

18. 9. 2019
Ptá se: bia

Dobry den, pane europoslance, jak se vlastne v EU divaji na obrovsky stret zajmu u osoby nase premiera? Je to tam tema nebo se o tom nevi? Dekuji predem za odpoved.

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, vnímají to jako problém. Ta kauza je natolik známá, že opravdu je jen málo lidí v institucích EU, kteří by o ní nevěděli.

Hezký den.

18. 9. 2019
Ptá se: Honza

Dobrý den, mohu se zeptat jak nahlížíte zpětně na Istanbulskou úmluvu? Změnilo se vůbec něco jejím přijetím? Osobně jsem jejím odpůrcem a reálné dopady naštěstí nevidím. Nebo viditelná změna přijde až s časem? Děkuji.

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Honzo,
IÚ přijatá ještě v ČR nebyla. Podle mě ten dokument je sám o sobě naprosto nadbytečný a jeho přijetí by nám nic nepřineslo.

Hezký den.

18. 9. 2019
Ptá se: Dominika

Dobrý den, údajně jste hlasoval pro důvěru v předsedkyni EK von der Leyen, ale zároveň jste na twitter napsal, že s její volbou nesouhlasíte? Jak to tedy je? Této schizofrenii nerozumím

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Dominiko,
volba předsedkyně komise byla tajná, takže nikdo neví a vědět nebude, jak kdo hlasoval. Osobně jsem opakovaně řekl svůj názor, že na funkci předsedkyně komise nebyla paní Ursula von der Leyen připravená a její projev mě osobně velmi zklamal.

Hezký den.

18. 9. 2019
Ptá se: Adéla

Dobrý den, jaký je váš postoj k německé "Energiewende"? Má něco podobného vaši podporu na celoevropské úrovni? Jak vnímáte aktivity Grety a Fridays for future?

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Adélo,
podle mě je dobře, že někdo upozorňuje na problémy se změnami životního prostředí. Osobně se liším v názoru, jak proti nim bojovat. Zastávám dlouhodobou a systematickou práci, která bude postavená na logice, nikoliv na ideologii.

Hezký den

18. 9. 2019
Ptá se: Honza

Dotace na Čapí hnízdo vůbec neměla být poskytnuta tak, jak byl celý projekt definován, souhlasíte? Tím se přece zcela dehonestují projekty jako je rekonstrukce malých nádraží, úpravy náměstí malých měst, výstavby čističek odpadních vod v řadě obcí, protipovodňová opatření atd. atd. Kvůli Babišovým 30 mega kritici Bruselu nevidí půldruhého bilionu (snad počítám dobře) investovaného do smysluplných projektů v Česku.

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Honzo,
ano, dotace na farmu Čapí hnizdo neměla být nikdy poskytnuta. Bohužel tady selhaly naprosto kontrolní mechanismy a díky tomu je tak nahlíženo na řadu skvělých projektů financovaných z EU peněz stejným pohledem.

Hezký den.

18. 9. 2019
Ptá se: Šárka

Dobrý den, před rokem vaše kolegyně Šojdrová navrhla, aby Česko přijalo 50 syrských sirotků z řeckých táborů. Už je našla? Přijde mi to jako dlouhá doba

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Šárko,
dotaz směřujte na kolegyni Michaelu Šojdrovou. Přiznám se, že opravdu o tom nic nevím.

Hezký den

18. 9. 2019

Dobrý den, 1. víte, že u nás existují zemědělci (malí a v každé druhé vesnici), kteří tzv. nejedou na dotace a přesto přežívají. Díky dotacím je pro ně však vše neskutečně drahé, proto používají všemožné způsoby, jak přežít. Avšak možná to jsou jediní zemědělci u nás. Ostatní jsou tzv. zemědělští operátoři.
2. Kdy začneme programově rušit meliorace z minulosti?
3. Kdy zjistíme, že totální nahrazení lidské práce chemií a technologiemi je jistá cesta do pekla.
Děkuji, Birdland

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, pane Šimku,
začnu popořadě.
1. osobně jsem se ještě s zemědělcem, který nedostal žádnou dotaci (nárokovou i nenárokovou) nesetkal.
2. Dotaz spíše na ministra zemědělství - za mě čím dříve, tím lépe.
3. To se obávám, že k tomu je ještě dlouhá cesta.

Hezký den.

18. 9. 2019
Ptá se: Honza

Pokud tedy čeští europoslanci vědí o konkrétních případech dotačních podvodů, jak se o nich zmiňujete, proč se tyhle záležitosti neřeší taky v českém parlamentu?

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Honzo,
to je spíše otázka na české poslance. Podle mě, kde je vůle a odvaha, tam se dostaví i výsledky. Opravdu o ničem jiném to není. Vím, že v ČR má řada lidí stále ještě strach cokoliv veřejně říkat.

Hezký den

18. 9. 2019
Ptá se: Jaroslav

Dobrý den, v EU rozhoduje většina na úkor menšiny (nezpochybnitelný princip rozhodování v EU). Je pravdou, že i rozhodování o dodacích je tomuto principu podřízena a my jako menšina dostáváme jen zbytky na ekonomicky nepodstatné investice.

Odpovídá: Tomáš Zdechovský

Dobrý den, Jaroslave,
o většině dotací rozhodují především členské státy. Tam se nic nepodřizuje menšině nebo většině.

Hezký den.

 

Právě se děje

Další zprávy