Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Humberto nadále sílí, Bermudy se chystají na nejhorší

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: NOAA (National Oceanic & Atmospheric Administration)

Hurikán Humberto v úterý zesílil na třetí stupeň z pěti a doprovází ho nyní vítr o rychlosti až 185 kilometrů za hodinu. Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) se nachází asi 655 kilometrů západně od Bermud, které by měl podle současné předpovědi okrajově zasáhnout.

Při pouze drobné změně současné trasy by však hurikán mohl na ostrovy udeřit přímo, informovala agentura AP.

Hurricane #Humberto continues to strengthen, now a Category 3 with max winds of 115 mph. A Hurricane Warning is in effect for Bermuda as Humberto is expected to pass close by to the north late Wednesday. pic.twitter.com/6MOog56KBP

— Levi Cowan (@TropicalTidbits) September 18, 2019

Ministr Bermud pro národní bezpečnost sdělil agentuře Reuters, že se dnes v poledne místního času (17:00 SELČ) na ostrovech uzavřou školy, vládní budovy a přestanou plout trajekty. O několik hodin později rovněž přestane jezdit hromadná doprava. Meteorologové očekávají až deset centimetrů srážek, prudký vítr a silné vlnobití.

Na pobřeží Texaského zálivu mezitím udeřila tropická bouře Imelda, která má v příštích dnech na některých místech jihovýchodního Texasu a jihozápadní Louisiany přinést až 46 centimetrů srážek. Je to nejsilnější bouře, která zde udeřila od hurikánu Harvey, který v roce 2017 zaplavil v texaské metropoli Houstonu na 150.000 domů a způsobil škody přes 100 miliard dolarů.

Témata:  hurikán Bermudy Texas v USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy