Zastavení stíhání Babiše i ostatních v kauze Čapí hnízdo je pravomocné

ČTK Domácí ČTK, Domácí
18. 9. 2019 11:19
Zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše je pravomocné. Proti rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Praze nadále nestíhat předsedu vlády a ostatní obviněné v kauze dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo nepodal žádný zúčastněný stížnost. Verdikt nyní poputuje k nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může rozhodnutí potvrdit, nebo zrušit.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Denis Chripák

"Stížnost proti usnesení o zastavení trestního stíhání podanou oprávněnou osobou neevidujeme. Lze tedy uzavřít, že rozhodnutí nabylo právní moci dne 17. 9. 2019," uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Nyní podle něj státní zastupitelství předloží verdikt společně se spisovým materiálem nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi.

Zeman může rozhodnutí městského státního zastupitelství potvrdit, nebo zrušit. Na přezkoumání má lhůtu tří měsíců. Zákonnost a důvodnost zastavení stíhání bude v rámci dohledu přezkoumávat také pražské vrchní státní zastupitelství. Pokud dojde k závěru, že bylo v rozporu se zákonem, pošle Nejvyššímu státnímu zastupitelství stanovisko.

Rozhodnutí o zastavení stíhání zveřejnilo Městské státní zastupitelství v pátek. Podle šéfa pražských žalobců Martina Erazíma šlo o složitou právní otázku ohledně výkladu právního pojmu malý a střední podnik. Právě pro ty byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. O rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Propojení Čapího hnízda s Agrofertem podle Erazíma nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly, ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu. Babiš dlouhodobě odmítal, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. 

Stíhání kromě něj čelila i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Zastavení stíhání se zatím netýká premiérova syna Andreje Babiše mladšího, kterého policie vyšetřuje zvlášť. Podle dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha lze předpokládat, že i v této části bude stíhání zastaveno. Kdy se tak stane, žalobce neupřesnil.

 

Právě se děje

Další zprávy