Aktuality

Prestižní závod světového poháru ve snowboardcrossu zavítá v roce 2021 na Dolní Moravu

Prestižní závod světového poháru ve snowboardcrossu zavítá v roce 2021 na Dolní Moravu
(18.9.2019)

Pardubice - Olympijská vítězka, mistryně světa a dvojnásobná majitelka velkého křišťálového glóbu Eva Samková se v rámci světového poháru ve snowboardcrossu představí poprvé v domácím prostředí. V polovině února 2021 by se závody světového poháru měly uskutečnit na Dolní Moravě, o čemž hejtmana Martina Netolického informovali zástupci Svazu lyžařů České republiky, areálu na Dolní Moravě a agentury Snownomads, zastupující Evu Samkovou. Pardubický kraj přislíbil podpořit tuto akci částkou jednoho milionu korun.

 

„Na základě úspěchů Evy Samkové a dobré práce Svazu lyžařů České republiky a resortu na Dolní Moravě se podařilo uspět s žádostí o přidělení závodu světového poháru ve snowboardcrossu, který se na území České republiky uskuteční poprvé v historii. Středisko v letošním roce velmi úspěšně hostilo Evropský pohár, který se zde uskuteční i příští rok,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Světový pohár je akcí, která může ke sportu obecně, ale především k tomu lyžařskému přilákat další mladé zájemce. Samozřejmě můžeme upozornit také na náš kraj jako takový, protože závody jsou nejen navštěvované zahraničními fanoušky, ale také sledované ve světě. Vzhledem k tomu, že je to akce světového významu, jsme připraveni pomoci částkou okolo milionu korun, což odpovídá spoluúčasti jiných krajů v případě pořádání velkých světových lyžařských závodů,“ doplnil hejtman Netolický.

 

Závod Světového poháru na Dolní Moravě se uskuteční od 12. do 14. února 2021. V plánu je závod jednotlivců a soutěž družstev. Eva Samková je s Dolní Moravou dlouhodobě spjatá, jelikož zde občas trénuje a každoročně jezdí do střediska na dětský kemp. „Dolní Moravu považuji za domácí scénu snowboardcrossu, protože zde má bohatou historii, pořádáme zde kempy pro děti. Navíc nám středisko vyšlo velmi vstříc před olympiádou v Jižní Koreji, protože jsme zde mohli postavit startovací zařízení, což následně velmi pomohlo při samotných závodech,“ řekla Eva Samková. Tu doplnil reprezentační trenér Marek Jelínek. „S Dolní Moravou spolupracujeme již 12 let a v posledních šesti letech zde pořádáme kempy, ze kterých již vzešla řada juniorských reprezentantů. Žádné jiné středisko nám v přípravě nevyšlo nikdy tak vstříc, protože jen na Dolní Moravě máme možnost trénovat v opravdové snowbardcrossové trati,“ dodal Jelínek.