Aktuality

Holická automobilka pracuje s nejmodernější technikou. Kraj dokončil projekt za 50 milionů korun

Holická automobilka pracuje s nejmodernější technikou. Kraj dokončil projekt za 50 milionů korun
(20.9.2019)

Holice - Střední škola automobilní v Holicích se dočkala největší investice od svého založení v roce 1951. V rámci Integrovaného regionálního operačního programu se podařilo vybudovat nové učebny pro výuku technických oborů s automobilním zaměřením a dílny odborného výcviku, které jsou vybaveny nejmodernější diagnostickou a servisní technikou. Celková investice se spoluúčastí Pardubického kraje, jakožto zřizovatele školy, činí 50 milionů korun. Slavnostního ukončení projektu se kromě hejtman Martina Netolického a náměstka Michala Kortyše zúčastnila také ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

 

„Holická automobilka je školou, která se dlouhodobě prosazuje nejen v rámci různých projektů a soutěží, ale co je důležitější také na trhu práce, což je jasným důkazem toho, že je oborová skladba správně složená a studenti získají takové dovednosti, aby následně neměli problém získat zaměstnání. Zároveň se jedná o školu, která nikdy neměla problémy s naplněností a míří do ni žáci nejen z našeho, ale i sousedních krajů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Projekt na modernizaci dílen a učeben je součástí velkého balíku projektů z Integrovaného regionálního operačního programu, které se nám postupně daří dokončovat a tím posouvat zázemí a možnosti našich středních škol. Investovaná částka se v tomto případě pohybuje okolo 50 milionů korun. Nyní chystáme výstavbu multifunkčního hřiště pro tělesnou výchovu, protože v areálu školy v současné době žádné hřiště není. Důležité je také vybudování dobíjecí stanice pro elektromobily, jelikož se jedná o nastupující trend a právě v areálu našich automobilních škol by měla mít stanice své místo,“ doplnil hejtman Netolický.

 

Samotný projekt přiblížil ředitel školy Michal Šedivka. „Díky zájmu o některé studijní obory jsme museli některé zájemce odmítat, a proto jsme hledali prostory na rozšíření areálu. Objevila se možnost odkoupit areál přímo sousedící se školou, a tak jsme ve spolupráci s Pardubickým krajem mohli areál odkoupit a začít plánovat jeho rekonstrukci,“ řekl Michal Šedivka s tím, že projekt byl rozdělen na rekonstrukci a zateplení. Tři budovy v areálu byly zrekonstruovány a dalších pět bylo zatepleno.

 

Střední škola automobilní nabízí studentům jak učební, tak studijní obory. Dva obory jsou čtyřleté zakončené maturitou a jedná se o obory: Autotronik a Dopravsní prostředky – silniční doprava. Škola nabízí také nadstavbové studium ukončené maturitou. Jedná se o obor Provozní technika. Tříletých učebních oborů nabízí škola celkem pět: Mechanik opravář motorových vozidel – automechanik, Mechanik opravář motorových vozidel – mechanik opravář jednostopých vozidel, Autoelektrikář, Karosáč a Operátor skladování. Každý student získá řidičský průkaz skupiny „B“, vybrané obory nabízejí také skupinu „C“. Celková kapacita školy je 509 studentů. Ve škole je také školicí středisko, které nabízí vzdělávací program a rozvoj dalšího profesního vzdělávání.

obrázky

Hejtman Martin Netolický a ministryně Klára Dostálová
Student školy při práci
Vnitřní prostory dílen
Vnitřní prostory dílen
Náměstek hejtmana Michal Kortyš
Zmodernizované učebny