Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Djokovič je ve finále Australian Open, Wawrinku vyprovodil kanárem

Australian Open

  13:12aktualizováno  13:33
MELBOURNE/PRAHA - Stan Wawrinka na Australian Open titul neobhájí. Švýcarský tenista svedl v Melbourne další pětisetovou bitvu s Novakem Djokovičem a tentokrát v semifinále se světovou jedničkou za tři hodiny a 35 minut prohrál 6:7, 6:3, 4:6, 6:4, 0:6.

Jsem ve finále! Djokovič se raduje z výhry nad Švýcarem Wawrinkou. foto: Reuters

Srb se v neděli utká o titul s britským tenistou Andym Murraym a proti přemožiteli Tomáše Berdycha se pokusí uhájit svou stoprocentní finálovou úspěšnost na úvodním grandslamovém turnaji sezony. Djokovič hrál o titul na Australian Open čtyřikrát a pokaždé triumfoval.

Vzájemná bilance před utkáním hovořila jasně pro Djokoviče, který Wawrinku v 16 zápasech porazil a jen třikrát prohrál. Jejich poslední dvě utkání v Austrálii ale přinesla dramatické pětisetové maratony. V roce 2013 vyhrál Djokovič osmifinále po pětihodinové bitvě v pátém setu 12:10, vloni ve čtvrtfinále zase triumfoval po čtyřech hodinách Wawrinka poměrem 9:7.

Nadhoz! Stan Wawrinka servíruje.
Boris Becker - trenér Novaka Djokoviče.
Co mám změnit? Utrápený Wawrinka během semifinále Australian Open.
Jsem ve finále! Djokovič se raduje z výhry nad Švýcarem Wawrinkou.

Letos pátý set žádné drama nepřinesl, Djokovič v něm dokonce nadělil čtvrtému hráči žebříčku kanára. Pátou finálovou účastí v Melbourne vyrovnal Srb rekord Rogera Federera a Stefana Edberga.

Úvodní grandslam sezony Djokovič opanoval poprvé v roce 2008 a poté třikrát za sebou v letech 2011 až 2013. V roce 2011 i před dvěma lety ve finále porazil Murrayho.

Výsledky Australian Open

MUŽI
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Wawrinka (4-Švýc.) 7:6 (7:1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0.

Autoři: ,

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...