Aktuality

Týdny pro duševní zdraví putují krajem

Týdny pro duševní zdraví putují krajem
(23.9.2019)

Pardubice/ 24. ročník Týdnů pro duševní zdraví (TDZ) - východní Čechy byl slavnostně zahájen v Tyršových sadech v Pardubicích. Týdny plné kulturních a společenských aktivit přinášejících pohodu pro duši budou v Pardubickém kraji trvat až do 11. října. Program láká k návštěvě 36 akcí v 10 městech. 

 

Slavnostní zahájení Týdnů pro duševní zdraví (TDZ) se uskutečnilo v Tyršových sadech v Pardubicích. Návštěvníci zde mohli zhlédnout výstavu obrazů a fotografií lidí se zkušeností s duševním onemocněním, zapojit se do workshopu organizace Péče o duševní zdraví a napsat své pocity na “Zeď bláznovství“, dozvědět se o prevenci kardiovaskulárních onemocnění u stánku organizace Loono a k tomu si poslechnout nově pokřtěné CD Básně z peří pana Štěpána a koncert kapely Donrvetr. 

 

Akci slavnostně zahájil Petr Hejzlar, ředitel organizace Péče o duševní zdraví, který nastínil smysl TDZ spočívající v informovanosti veřejnosti o tématu duševního zdraví a připomněl důležitost prevence.  Připojil se i patron akce, radní Pardubického kraje Pavel Šotola. Podle něj je stejně důležité pečovat o své zdraví fyzické, jako i mentální.

 

Po Pardubicích se akce přesouvají dalších měst Pardubického kraje. Lidé  mohou navštívit programy v Chrudimi, Poličce, Předhradí, Hlinsku, Ústí nad Orlicí, České Třebové, Letohradě, Svitavách a Moravské Třebové. Z filmových snímků mohou zhlédnout např. Vedlejší účinky 1. října v Městském kině Chrudim, Sejde z očí, sejde z mysli 8. října v klubu Agora Šance pro tebe Chrudim či Bylo jednou jedno město bláznů 10. října v Divadelním klubu Polička. V nabídce je také představení One human show Simony Babčákové 24. září na Malé scéně v Ústí nad Orlicí.

 

TDZ pořádá nezisková organizace Péče o duševní zdraví ve spolupráci s dalšími organizacemi poskytujícími zdravotní a sociální služby. Akce se konají pod záštitou radního Pardubického kraje Pavla Šotoly, primátora města Pardubic Martina Charváta a náměstka primátora města Hradec Králové Martina Hanouska. Finančně je podpořily Pardubický a Královéhradecký kraj, Magistrát města Pardubice a města Hradec Králové, město Ústí nad Orlicí a Tepelné hospodářství Hradec Králové.

 

Další informace a kompletní program naleznete na www.pdz.cz či FB.com/Tydny.pro.dusevni.zdravi

obrázky

Petr Hejzlar a Pavel Šotola na zahájení
Program v Tyršových sadech
Týdny duševního zdraví