Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Potvora vzala televizní ceny útokem. Nejúspěšnějším seriálem roku je nenápadný britský sitcom

Seriál Potvora (2016-2019). Tvůrce: Phoebe Waller-Bridgová. foto: BBC

LOS ANGELES - Komediální drama Potvora (Fleabag) si na letošním předávání televizních cen Emmy odnesla překvapivě hned čtyři ocenění v hlavních kategoriích. To je více, než získaly favorizované seriály Černobyl a Hra o trůny. V příběhu svérázné londýnské umělkyně září herečka Phoebe Waller-Bridgová.
  16:00

Zhruba třicetiletá žena, která nikdy v seriálu neprozradí své skutečné jméno, vlastní uměleckou kavárničku někde v Londýně. Zákazníci příliš nechodí, peníze nejsou a Potvora, jak se ženě přezdívá, má až příliš volného času, což neprospívá jejímu duševnímu zdraví. Rozjímá nad svým neuspokojivým partnerským a rodinným životem. Vše komentuje s břitkostí některým Britům vlastní. Postupně se ale v jejím cynickém náhledu na svět začínají objevovat trhliny. Může za změnu její sestra Claire (Sian Cliffordová) nebo expřítel Harry (Hugh Skinner)?

Seriál Potvora (2016-2019). Tvůrce: Phoebe Waller-Bridgová.
Seriál Potvora (2016-2019). Tvůrce: Phoebe Waller-Bridgová.

Seriál vznikl na motivy divadelní hry, kterou Waller-Bridgová napsala a představila na události Fringe Festival Edinburgh 2013. Ve hře hrála jen ona sama a odnesla si hlavní cenu poroty. Nápad na postavu Potvory herečka získala z vlastního komediálního stand-upu. Seriál má zatím dvě série po šesti epizodách. 

Jedním z poznávacích znamení seriálu je tzv. proboření čtvrté stěny. Hlavní hrdinka často mluví přímo k divákům, ignoruje, že se nachází v seriálu. Potvora je často srovnávána s britským sitcomem Miranda (2009-2014), se kterým sdílí výraznou hlavní postavu a suchý britský humor. 

Televizní hit

Nejlepším dramatickým seriálem je počtvrté Hra o trůny, bodovala i Potvora. Byly rozdány ceny Emmy

Potvora na sebe upozornila tím, že si ze slavnostního předávání televizních cen Emmy odnesla hned čtyři ceny v hlavních kategoriích. Tím předčila i seriálové hity Černobyl a Hru o trůny. Historická minisérie o jaderné katastrofě z produkce HBO si z hlavních kategorií odnesla ceny tři. Poslední série fantasy eposu podle spisovatele Goerge R. R. Martina nakonec jen dvě, ačkoliv měla se svými čtrnácti nominacemi největší šance. 

Potvora si odnesla ceny za komediální seriál, scénář komediálního seriálu, hlavní ženskou roli a nakonec i za režii. 

Takový úspěch nenápadného britského sitcomu byl nečekaný, ale rozhodně ne nezasloužený. Kritiky na obě dosavadní série byly univerzálně kladné. Seriál má v současné chvíli 100 % na agregátním recenzním serveru Rotten Tomatoes. Na ČSFD od diváků získal 83 %

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...