Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

RECENZE: Hyundai i30 N patří nejzábavnějším autům za realistické peníze

Ekonomika

  5:00
Praha - Sportovní auta jsou fajn. Jenže většina z nich je hodně drahá a sehnat nový zábavný vůz třeba za 750 tisíc korun není snadné. Značka Hyundai ovšem nabízí řešení. A to hned ve dvou provedeních. Sportovní hatchback i30 N se nedávno dočkal i varianty i30 Fastback N s praktičtější karoserií.

Hyundai i30 Fastback N na autodromu v Sosnové foto: Hyundai Motor Czech

RECENZE: Toyota Yaris GR Sport měla být hybridní ďábel, jenže to žádný ‚trhač asfaltu‘ není

Klasické hatchbacky a liftbacky modelové řady i30 od Hyundai jsou především solidní auta za solidní peníze. Masovky, které oslovují široké spektrum zákazníků. Před časem se ovšem korejská automobilka rozhodla, že svým zákazníkům dopřeje u těchto modelů i zábavu za volantem. A vydala se tak na pole takzvaných hot-hatchů, tedy ostrých sportovních verzí běžných modelů.

U nich patří už dlouhá léta k etalonu Volkswagen Golf GTI, o zákazníky bojuje s legendárními hot-hatchi jako Ford Focus ST, Renault Mégane RS, Honda Civic Type-R, Peugeot 308 GTi a dalšími modely. Hyundai i30 N tak přišel do nečekaně nabitého segmentu, kde snad není špatného auta.

Inu, výzva to byla veliká.

Ostrý útok na zavedené

Jak jsme si ovšem za volantem obou karosářských variant vyzkoušeli, povedlo se ji zvládnout na výbornou. Nebudeme chodit dlouho kolem horké kaše: sportovní varianty i30 patří k tomu nejlepšímu v této kategorii. Ano, všechny moderní hot-hatche mají něco do sebe a jsou to vynikající sportovní auta, ale i30 N a i30 Fastback N jsou výjimečnou kombinací zábavy, praktičnosti a dostupnosti.

Hyundai i30 Fastback N na autodromu v Sosnové
Hyundai i30 Fastback N na autodromu v Sosnové

Oba modely nabízí Hyundai ve dvou provedeních: standardním s přeplňovaným dvoulitrem naladěným na 184 kW (250 koní) a ve variantě Performance se stejným agregátem o výkonu 275 koní. Zatím vždy s manuální převodovkou. My jsme v obou případech „krotili“ silnější provedení, které má kromě vyššího výkonu i větší 19“ kola, elektronicky řízený přední diferenciál s omezenou svorností, větší brzdové kotouče, výztuhu v zavazadelníku (v případě potřeby je ji možné vymontovat) a aktivní ventil ve výfuku.

RECENZE: BMW Z4 M40i je jedno z mála aut, které budete po zbytek života chtít. Ale vnoučata do něj nedáte

Už jen kvůli tomu diferenciálu podle nás verze Performance stojí za to. Příplatek za ni je 40 000 korun proti standardnímu provedení, auto se pak chová daleko sportovněji. Diferenciál umí řidiče krásně vytáhnout ze zatáčky, plyn lze přidávat daleko dřív a auto se úžasně řídí. Fastback jsme zkoušeli dokonce i na okruhu v Sosnové, jde o úžasně vyvážené auto, které si od řidiče nechá hodně líbit a zároveň ho umí tak trochu mentorovat.

Nedotáčivost, vozům s pohonem předních kol vlastně vrozená, přichází postupně. A právě díky aktivnímu přednímu diferenciálu s ní lze snadno pracovat: stačí trochu povolit volant, znovu „utáhnout“ a sešlápnout plyn, auto se chytí a krásně zatáčku vykrouží. Při ubrání plynu v zatáčce umí i30 Fastback N pohazovat zádí, to vše krásně kontrolovaně i s vypnutými stabilizačními systémy. Modely i30 N jsou jednoduše krásně čitelné a snadno ovladatelné, je skutečně radost je řídit.

Fastback je univerzálnější

Na běžné silnici jsme si pak potvrdili, že oba modely se charakterově mírně liší. Může za to právě jiná karoserie: delší Fastback je i trochu těžší, ale na hmotě přibral právě vzadu, takže je auto vlastně trochu vyváženější a umí být rozevlátější v zatáčkách – samozřejmě na přání řidiče. Klasický hatchback působí ostřejším dojmem a jeho podvozek, nezávisle na zvoleném režimu, je trochu tužší. I na tom se podílí jiné rozložení hmotnosti, Fastback je prostě ve svém projevu plavnější.

A je také praktičtější. Zavazadlový prostor má standardní objem 450 litrů, zatímco u hatchbacku je to 395 litrů (platí bez vzpěry). Fastback také působí elegantněji, zatímco hatchback i30 N je víc takový „raubíř“. Tento rozdíl v charakteru je způsoben mimo jiné i výrazným zadním spoilerem hatchbacku, bez něhož se liftback obejde.

Hyundai i30 Fastback N na autodromu v Sosnové

Liftback je tedy takové dospělejší a univerzálnější auto, přitom nepůsobí nijak pomaleji a ani méně zábavně. Nám se celkově líbí víc, navíc je to v konkurenci vlastně ojedinělý vůz: obdobnou karoserii nabídne jen výrazně dražší Honda Civic s daleko divočejším vzhledem. Nebo trochu větší Škoda Octavia.

Právě cena je pak dalším faktorem, který modely i30 dostává před konkurenci. Zatímco základní Renault Mégane RS vyjde na 740 900 korun, nový Ford Focus ST startuje na 751 900 korunách za slabší dieselové provedení, Škoda Octavia RS stojí nejméně 816 900 korun, Peugeot 308 GTI vyjde na 825 000 korun, Golf GTI Performance začíná na 870 900 korunách a Honda Civic Type-R dokonce na 954 900 korunách, Hyundai i30 N můžete mít už za 699 900 korun. Za Fastback se připlácí 20 000 a zmíněný Performance balíček vyžene cenu nejvýše na 759 900 korun. V seznamu příplatkové výbavy, na rozdíl od většiny konkurentů, pak téměř není co zaškrtávat.