Aktuality

Žamberecké Albertinum čeká rekonstrukce rentgenového pracoviště

Žamberecké Albertinum čeká rekonstrukce rentgenového pracoviště.
(24.9.2019)

Odborný léčebný ústav Albertinum Žamberk čeká díky zřizovateli, kterým je Pardubický kraj, další investice do zlepšení poskytované péče. Krajští radní v pondělí schválili investiční záměr na rekonstrukci RTG pracoviště v předpokládané hodnotě 4,35 milionu korun včetně DPH. Investice by mohla být dokončena na konci příštího roku.

 

„Péči a zázemí v Albertinu Žamberk jsme v posledních letech i za přispění evropských fondů posunuli výrazným způsobem. V roce 2015 jsme za téměř 40 milionů otevřeli moderní pavilon plicního oddělení, následně jsme za 25 milionů otevřeli ambulantní část psychiatrického oddělení a nesmíme zapomenout ani na několikaetapovou investici do výměny střešní krytiny na některých budovách za souhrnnou částku 11 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že kromě investic do akutní péče se kraj stará také o zlepšování technického vybavení záchranné služby a zařízení následné péče.

 

Další investicí, kterou kraj jako zřizovatel organizace připravuje, jsou stavební úpravy vnitřních prostor vyhrazených pro RTG pracoviště. „Rekonstrukce zahrnuje výměnu stávající zastaralé analogové RTG technologie za novou RTG technologii s tzv. přímou digitalizací. V této souvislosti je nutné upravit vnitřní prostory tak, aby odpovídaly bezpečnostnímu, technickému i estetickému hledisku moderního RTG pracoviště včetně vytvoření kvalitního zázemí pro pacienty a obsluhující personál,“ sdělil krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr. „Předpokládané náklady na stavbu činí 4 350 000 korun včetně DPH. Zahájení stavby předpokládáme v prvním pololetí příštího roku s dokončením do konce listopadu téhož roku,“ doplnil radní Ladislav Valtr.