Aktuality

Návrh kraje na zapojení hasičů do odklízení kůrovcového dřeva má u generálního ředitele HZS zelenou

Návrh kraje na zapojení hasičů do odklízení kůrovcového dřeva má u generálního ředitele HZS zelenou.
(24.9.2019)

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru Drahoslavem Rybou ohledně zapojení hasičů do likvidace kůrovcového dřeva. Generální ředitelství HZS nastíněný plán kraje plně podporuje, jelikož je ve veřejném zájmu a neohrožuje akceschopnost jednotek. Jednání navazuje na diskuse v rámci krajského kůrovcového štábu. Hejtman s generálem Rybou zároveň projednávali nastavení dotačního titulu na pořízení dopravních automobilů a hasičských zbrojnic.

„Návrh formulovaný v rámci jednání kůrovcového štábu, jsme nejprve projednávali s krajským starostou dobrovolných hasičů Josefem Bidmonem a následně krajským ředitelem státních hasičů Alešem Černohorským. Vzhledem k tomu, že vybavenost jednotek je velmi dobrá, může se jednat o jedno z opatření, jak urychlit likvidaci kůrovcového dřeva. Generální ředitelství HZS s připraveným návrhem vyslovilo souhlas, a proto chceme vyhlásit dotační titul, v rámci kterého bychom přispívali na tyto výkony. Jedná se samozřejmě o činnost na bázi dobrovolnosti vždy po dohodě majitele lesa a obce jakožto zřizovatele jednotky hasičů,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Ten s Drahoslavem Rybou jednal také o stávajícím a budoucím nastavení dotačního titulu státu pro dobrovolné hasiče. Ten je v současné době určen na nákup dopravních automobilů a rekonstrukci či výstavbu hasičských zbrojnic. „Do budoucna by bylo dobré otevřít diskusi, zda se v rámci dotačního titulu, pakliže bude dále pokračovat, nezaměřit primárně na obnovu technického vybavení. V letošním roce činil krajský příspěvek na pořízení dopravních automobilů 14,1 milionu korun s tím, že každý ze 47 úspěšných žadatelů získal od kraje 300 tisíc korun,“ sdělil hejtman Netolický.

obrázky

Hejtman Martin Netolický nejprve jednal s krajským starostou dobrovolných hasičů Josefem Bidmonem.
Hejtman Martin Netolický jednal s generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru Drahoslavem Rybou.