Státní zastupitelství řeší další dotaci pro Agrofert

Policie a státní zastupitelství v Hradci Králové podle zjištění Neovlivní.cz řeší další případ podezřelé dotace pro holding ze svěřenského fondu českého premiéra Andreje Babiše. Tentokrát jde o dotaci pro společnost Synthesia.

Na případ upozornila v jednom ze svých auditů Evropská komise, která své zjištění poslala do Prahy před prázdninami. Projekt byl nakonec kvůli podezřením zastaven a firma dotaci nečerpala.

V případu jde o to, že jako spolužadatel o dotaci byl v žádosti vedle Synthesie uveden majitel malého zámečnictví Jan Šejvl. Jak ale v minulosti popsaly HN, Šejvl o tom neměl ani tušení.

O trestním oznámení kvůli dotaci pro premiérovu Synthesii informovala náměstkyně MPSV Martina Štěpánková i senátory Zdroj: dopis náměstkyně Štěpánkové

Jde přitom o stejný scénář jako  v kauze Čapí hnízdo. Synthesia jako velký podnik by neměla šanci na dotaci sama dosáhnout. Angažováním malého zámečnictví se její šance rapidně zvýšily. Firma z premiérova holdingu dotaci díky tomu získala.

Poté, co na případ upozornila Evropská komise, bylo proplacení dotace zastaveno a padlo trestní oznámení pro podezření z dotačního podvodu. Právě proto, že v žádosti byly uvedeny nepravdivé údaje.

Skutečnost, že se případem zabývá státní zastupitelství v Hradci Králové a policie, vyplývá z informací, které získala redakce Neovlivní.cz z justice. Dnes také ta samá informace zazněla na zasedání senátní komise pro objasnění střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše.

Komisi ji písemně poskytla náměstkyně ministerstva práce a sociálních věcí pro evropské fondy Martina Štěpánková. “Na příjemce Synthesia bylo v červnu tohoto roku podáno trestní oznámení orgánům činným v trestním řízení pro podezření ze spáchání zločinu dotačního podvodu,” napsala Štěpánková v dokumentu, který má redakce Neovlivní.cz k dispozici.

Holding Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Babiše jakékoli pochybení v této kauze odmítá. Stejně jako v jiných sporných dotačních případech tvrdí, že na veřejné peníze měla firma nárok.  “Rozhodně odmítáme sdělení, že by program byl určen malým firmám. Společnost Synthesia by podporu projektu získala i bez zapojení zámečnictví pana Šejvla. Což ve zprávě dostupné na internetu konstatují i auditoři,” zní stanovisko Agrofertu.

Dotačním kauzám premiéra Andreje Babiše se budeme věnovat i v říjnovém časopise Neovlivní.cz. Cesta k předplatnému vede tudy: