Aktuality

Kraj hledá vlastníka hydrogeologických vrtů na Vysokomýtské synklinále. ÚZSVM nabízí pomoc

Kraj hledá vlastníka hydrogeologických vrtů na Vysokomýtské synklinále. ÚZSVM nabízí pomoc
(24.9.2019)

Praha - Problematika hydrogeologických vrtů byla tématem jednání hejtmana Martina Netolického s generální ředitelkou Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu, náměstkyní Terezou Vavrečkovou a ředitelem územního pracoviště Hradec Králové Michalem Votřelem. Na základě iniciativy starostů v lokalitě Vysokomýtské synklinály již hejtman jednal s Ministerstvem zemědělství a Ministerstvem životního prostředí. Druhé jmenované má dokonce vytvořen dotační titul, který je však zaměřen pouze na vrty, u kterých nelze prokázat vlastník. ÚZSVM nyní prověří identifikované vrty, které jsou určeny k dalšímu využití a ty, jež by měly být odstraněny.

 

„Problematika hydrogeologických vrtů je tématem s celorepublikovou působností, kterého jsme se z iniciativy starostů v oblasti Vysokomýtské synklinály chopili. Po jednáních s resorty zemědělství a životního prostředí jsme se obrátili na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, jelikož je ve většině případů pravděpodobné, že by mohl být vlastníkem. Vrty totiž budovaly dnes již zaniklé státní podniky,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Domluvili jsme se, že ÚZSVM prověří prioritně vrty, které jsou doporučeny k dalšímu využití pro monitoring nebo jsou navrženy na zrušení, jelikož by mohly mít neblahý vliv na životní prostředí. V prvním případě se jedná o 24 a ve druhém o 21 vrtů. U nich bude zjišťováno, zda byly vytvořeny zaniklým státním subjektem,“ sdělil hejtman s tím, že ÚZSVM je připraveno s iniciativou pomoci i v rámci jednání s jednotlivými ministerstvy.

 

Vysokomýtská synklinála se rozprostírá nejen kolem Vysokého Mýta, ale také Litomyšle či Poličky. Zásobárnou kvalitní vody je pro velké území kraje od Poličky až po Vraclavský hřbet a od Ústí nad Orlicí až do Proseče. Před dvěma lety byl i díky finančnímu příspěvku Pardubického kraje zajištěn pasport vrtů na ploše 304 kilometrů čtverečných, na které bylo identifikováno 1987 objektů.