Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Častou příčinou neplodnosti muže je rozšíření žil varlete

Věda

  5:02
PRAHA - Častou příčinou neplodnosti muže může být podle lékařů rozšíření žil varlete neboli varikokéla. Způsobuje i bolesti a pokles hladiny mužských hormonů. Postihuje deset až 20 procent mužů. Na dnešní tiskové konferenci to novinářům řekli zástupci centra Iscare, které se věnuje léčbě neplodnosti.

Nádor prostaty (ilustrační foto) foto: Shutterstock

„Nejčastěji je způsobena vrozeným snížením kvality žilní stěny. Rozšíření žil způsobuje zhoršení odtoku krve z varlat s mnoha důsledky. Mimo jiné zvyšuje teplotu varlat a tlak v jejich žilním systému. Tyto negativní vlivy vedou k poruchám tvorby spermií, ke snížení jejich počtu a ke zhoršení jejich kvality, které mohou vést až k neplodnosti,“ uvedl primář centra Jan Lacheta. Častěji se problémy objevují u levého varlete.

Cizinky táhnou byznys s neplodností. Česko je pro ně laciné i kvalitní

Muži mohou pociťovat bolest od varlete do třísla, která se projevuje zejména při namáhavé činnosti, sportu, dlouhém stání nebo sezení, například při řízení auta. Stejně jako u křečových žil na nohách je rozšíření žil varlat dědičné. Častěji se objevuje u hubených a vysokých mužů, kteří jsou fyzicky aktivní.

U mužů, kteří se léčí kvůli neplodnosti, lékaři odhalí varikokélu častěji. Rozšířené žíly mají vliv na počet spermií i na mužské pohlavní hormony. Mění se dokonce DNA spermie. „Zlepšení parametrů spermiogramu po operaci varikokély nastává u 80 procent pacientů,“ uvedl urolog a sexuolog kliniky Iscare Lukáš Bittner.

Těhotenský test - ilustrační foto

Odstranit potíže je možné také operativně, kdy se rozšířené žíly podvážou a přeruší. Některé druhy dražších operací zdravotní pojišťovna nehradí. Laparoskopický zákrok pod mikroskopem trvá asi 60 až 90 minut. Operuje se asi třícentimetrovou ránou, pacient po něm odchází domů za několik hodin. Dva týdny nesmí sportovat.

Záchrana druhů i léčba neplodnosti? Vědci vypěstovali umělé spermie

Na příčinách neplodnosti páru se podílejí muži i ženy přibližně stejně často. Mužské plodnosti podle odborníků škodí například kouření nebo obezita, zhoršuje se s věkem. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) měli muži v roce 2010 o tři čtvrtiny méně spermií než v 50. letech minulého století.

Autor: