Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Německý soud začal řešit žalobu kvůli Dieselgate. Svaz: Volkswagen podváděl, musí proto skládat účty

Soud v německém Braunschweigu řeší hromadnou žalobu zhruba 470 000 klientů na koncern Volkswagen ve skandálu Dieselgate. foto: Reuters

Braunschweig - Soud v Braunschweigu se v pondělí začal zabývat hromadnou žalobou zhruba 470 tisíc klientů na koncern Volkswagen ve skandálu Dieselgate, který propukl před čtyřmi lety. Majitelé automobilů s naftovými motory se žalobou pokoušejí zvýšit své šance na odškodnění od automobilky. U soudu je zastupuje německý svaz na ochranu spotřebitelů VZBV.
  10:47

První ústní jednání soudu začalo kvůli velkému zájmu veřejnosti ve víceúčelové městské hale v Braunschweigu, a nikoli v soudní síni.

Safe Diesel rozšíří žalobu kvůli Dieselgate o dalších 1900 lidí. Bude požadovat odškodnění 1,3 miliardy

„Podle našeho názoru Volkswagen podváděl, a musí proto skládat účty,“ citovala agentura DPA šéfa VZBV Klause Müllera.

„Podle nás zákazníci neutrpěli žádnou škodu, protože všechna vozidla mohou být používána v provozu a jsou bezpečná,“ argumentuje naopak Volkswagen.

Soud v německém Braunschweigu řeší hromadnou žalobu zhruba 470 000 klientů na...
Soud v německém Braunschweigu řeší hromadnou žalobu zhruba 470 000 klientů na...

Koncern v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že nainstaloval do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Auta při jízdě produkují výrazně více emisí než při kontrolních testech. Aféra se týká mimo jiné více než milionu vozů Škoda Auto.

Autor: