Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Věda

Jak bychom vnímali svět kolem černé díry? NASA vytvořila vizualizaci zdeformovaného prostoru

NASA vytvořila vizualizaci světa uvnitř černé díry foto: NASA’s Goddard Space Flight Center/Jeremy Schnittman

Snímek černé díry, který obletěl svět v dubnu, způsobil senzaci. Nyní se tým vědců z NASA pokusil o vizualizaci, na které je vidět, jak gravitace černé díry zkresluje náš pohled na ni a deformuje její okolí jako v pokřiveném zrcadle.
  11:00

Vizualizace simuluje vzhled černé díry, kde se nafouknutá hmota nahromadila do tenké, horké struktury zvané akreční disk. Extrémní gravitace černé díry totiž zkresluje světlo vyzařované různými oblastmi disku, čímž vytváří znetvořený vzhled.

Snímek černé díry potvrzuje Einsteinovu teorii relativity, ukazuje silné zakřivení světla, říká astronom

Na disku se pak neustále utvářejí a rozptylují světelné uzly, zatímco se magnetická pole vinou a krouží skrz vířící plyny. Nejblíže k černé díře plyny obíhají rychlostí blížící se rychlosti světla, zatímco vnější části se točí pomaleji. Tento rychlostní rozdíl roztahuje a střídá světelné uzly, čímž vytváří na disku světlé a tmavé pruhy.

Při pohledu ze strany vypadá akreční disk jasněji vlevo než vpravo. Žhnoucí plyn na levé straně disku se totiž pohybuje směrem k nám tak rychle, že mu účinky Einsteinovy ​​relativity zvyšují jas; opak se děje na pravé straně, kde se plyn, který nás vzdaluje a jeho světelnost je mírně nižší. Tato asymetrie zmizí, když hledí pozorovatel na disk přesně čelem.

První snímek černé díry.

Nejblíže k černé díře se gravitační ohýbání světla stává natolik výrazným, že je možné vidět spodní stranu disku jako jasný prsten světla, který zdánlivě obepíná černou díru. Tento takzvaný „fotonový prsten“ se skládá z mnoha pásů, které postupně rostou a slábnou díky světlu, které černou díru oběhlo dvakrát, třikrát nebo dokonce vícekrát předtím, než uniklo, aby se dostalo zpět k našim očím. Protože černá díra modelovaná v této vizualizaci je sférická, fotonový prsten vypadá téměř kruhový a identický z jakéhokoli úhlu pohledu. Uvnitř fotonového prstence je stín černé díry, oblast zhruba dvojnásobně větší než horizont události - její bod návratu.

„Simulace a filmy, jako jsou tyto, nám opravdu pomáhají představit si, co Einstein myslel, když řekl, že gravitace deformuje strukturu prostoru a času,“ vysvětluje Jeremy Schnittman, který obrazy vytvořil pomocí vlastního softwaru v Goddardově kosmickém centru NASA v Greenbeltu v Marylandu.

„Až donedávna se tyto vizualizace omezovaly na naši představivost a počítačové programy. Nikdy jsem si nemyslel, že bude možné vidět skutečnou černou díru.“ 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!