Hlavní obsah

Během sedmi let vznikne v Česku milion gigabitových internetových přípojek

Praha

Společnost Česká telekomunikační infrastruktura CETIN chce do sedmi let připojit milion českých domácností k internetu optickou přípojkou o rychlosti jeden gigabit/s. V současnosti je připojení dostupné pro zhruba 30 000 bytů. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Optická přípojka umožňuje prakticky neomezenou přenosovou kapacitu pro internet, televizi, multimédia, hry nebo chytrou domácnost. CETIN letos spustil masivní stavbu a modernizaci optických sítí FTTH (Fiber to the Home) a FTTB (Fiber to the Building).

"Připojení domácností optickou přípojkou zatím není běžné, ale jde o trend, který je nezvratný. CETIN proto spustil investiční program, v jehož rámci v příštích sedmi letech připojí 1 000 000 domácností optickou přípojkou FTTH. Přineseme tak nejlepší technologie nejen obrazně až do obývacího pokoje," uvedl generální ředitel společnosti Juraj Šedivý.

Nejrychlejší LTE měl v srpnu T-Mobile s průměrem 45,2 Mbit/s

Internet a PC

V současnosti může zhruba 1,4 milionu domácností využívat rychlost okolo 100 Mbit/s, vyšší rychlost 250 Mbit/s má k dispozici 500 000 bytů. Vedle budování optických sítí společnost pokračuje ve stavbě uličních rozvaděčů DSLAM pro technologii xDSL. Průměrná rychlost v této síti vzrostla z 52 Mbit/s na začátku minulého roku na letošních 80 Mbit/s.

CETIN chystá do konce roku zprovoznit nezávislé měření aktuální rychlosti připojení pro danou IP adresu a kalkulačku. Uživatelům tak vypočítá žádoucí rychlost připojení odpovídající potřebám jejich domácnosti. Poradí jim, jak rychlé připojení by měli poptávat, aby jim doma internet fungoval bez problémů.

Česká telekomunikační infrastruktura spravuje a provozuje největší datovou a komunikační síť pokrývající celé území České republiky. Své služby nabízí především telekomunikačním operátorům, kteří s jejich pomocí zajišťují služby pro koncové zákazníky. Vlastníkem firmy je skupina PPF. CETIN vznikl vyčleněním pevné a mobilní sítě od operátora O2.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám