Hlavní obsah

Nenahraditelný profesionál, glosují politici úmrtí Gotta

Novinky, jas, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za velkou ztrátu pro miliony posluchačů označují úmrtí Karla Gotta čeští politici. Například premiér Andrej Babiše jej označil za jednoho z největších Čechů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Gott při vystoupení v O2 Areně loni v červnu.

Článek

Podle prezidenta byl Gott „umělcem, který se rozdával druhým“. „To je vyčerpávající, ale právě to činí umělce umělcem. Karel Gott daroval svůj život generacím, daroval se nám všem,“ tlumočil vzpomínku prezidenta Miloše Zemana jeho mluvčí.

Zemřel Karel Gott

Kultura

Premiér Andrej Babiš (ANO) přiznal, že jej stejně jako ostatní Gott provázel od mládí. „Jeden z největších Čechů, které jsme měli tu čest zažít. Zemřel. Věřil jsem, že tu bude navždycky. Je mi to nesmírně líto,“ uvedl Babiš na Twitteru.

„Zapálím svíčku a poslechnu si něco od něj z 60. let. Mistře, vážil jsem si Vás. Víc, než dokážu říct,“ dodal.

SPECIÁL: Karel Gott - život a dílo

Karel Gott

Ministr kultury Lubomír Zaorálek ocenil, že Gott byl osobností, která dokázala spojovat. „Byl jedním z mála umělců, který prošel desítkami let historie této země a získával uznání a obdiv lidí střídajících se generací. Jeho písně si zpívali lidé nejrůznějšího vzdělání a profesí. Karel Gott byl mimořádnou osobností, která nás dokázala spojovat,“ dodal.

Lídr ODS Petr Fiala připomněl Gottovu profesionalitu, díky níž dokázal oslovit několik generací posluchačů. „Jeho úspěch v rámci české populární hudby byl jedinečný a těžko opakovatelný,“ dodal.

„Celý život rozdával radost lidem po celém světě, jeho hlas milují miliony lidí. Mnohonásobný Zlatý slavík bude všem moc chybět,“ dodal ke kondolenci pozůstalým předseda ČSSD Jan Hamáček.

„Opustila nás jedna z největších postav české popkultury. Karel Gott dokázal svou hudbou zaujmout jako málokdo jiný. Je nezpochybnitelné, ze svým uměním přispěl k dobrému jménu ČR v zahraničí. Čest jeho památce,“ připomněl Gottův přínos předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

V podobném duchu se vyjádřil i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).  „Málokdo udělal pro dobré jméno naší země v zahraničí tolik jako Karel Gott. Čest jeho památce,“ uvedl na Twitteru.

Upřímnou soustrast rodině popřál i pražský primátor Zdeněk Hřib a plánuje poctu umělci vyjádřit i oceněním nebo pojmenováním místa v Praze.

„Určitě navrhnu, aby Praha ocenila Karla Gotta za jeho celoživotní dílo. Byl nazýván také zlatým hlasem z Prahy a nějaká forma ocenění je určitě namístě, jen teď nejsem schopen říct, jakou formou to bude,“ reagoval Hřib.

Kdy a kde bude pohřeb Karla Gotta? Podívejte se na celý program k rozloučení

Karel Gott

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám