Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Facebook lze přinutit smazat nenávistné komentáře na celosvětové úrovni, rozhodl soud EU

Média

  10:51aktualizováno  12:48
LUCEMBURK - Soudy v Evropské unii mohou společnosti Facebook nařídit, aby napříč svou sociální sítí po celém světě smazala takové příspěvky uživatelů, které jsou v rozporu se zákonem. Týká se to i urážlivých komentářů podobných původnímu příspěvku. Ve čtvrtek o tom rozhodl Soudní dvůr Evropské unie.
Facebook - ilustrační foto

Facebook - ilustrační foto foto: Reuters

Soud se zabýval případem bývalé předsedkyně rakouských Zelených Evy Glawischnigové-Pieszczekové. Ta se domáhala, aby Facebook odstranil příspěvek, který ji podle rakouského soudního rozsudku urážel a očerňoval a který mohl vidět každý uživatel této sociální sítě. Šlo o článek týkající se sociální pomoci pro uprchlíky, který na svém soukromém profilu na facebooku sdílel jistý člověk a zveřejnil k němu pro někdejší političku Zelených urážlivý komentář, k němuž své hanlivé poznámky posléze přidali i další diskutující. Glawischnigovou-Pieszczekovou nazvali třeba „mizernou zrádkyní“. 

Podle čtvrtečního verdiktu unijního soudu společnosti jako Facebook podle unijní směrnice o elektronickém obchodu nenesou odpovědnost za informace, které na ně uživatelé ukládají, pokud se Facebook nedozvěděl, že jsou v rozporu se zákonem. To však nebrání tomu, aby Facebook dostal nařízeno ukončit protiprávní jednání a takové informace odstranit nebo zamezit v přístupu k nim. Poznámky s rovnocenným obsahem, jako ta původní, jí musejí být ovšem natolik podobné, aby je dokázaly rozpoznat a vyfiltrovat automatické vyhledávací nástroje a Facebook je nemusel samostatně posuzovat.

Právní zástupkyně Glawischnigové-Pieszczekové dnešní rozsudek podle agentury APA označila za „milník v boji proti nenávisti“ na internetu.

Autor: