Krajský soud v Plzni začal ve čtvrtek projednávat vraždu sedmatřicetileté ženy, ke které došlo loni v říjnu. Obžalovaný Albert Aliu měl tehdy prostřelit hlavu své družce. Ta osudného dne čekala ve voze na sedadle spolujezdce na kamarádku, až skončí v práci. Spolu s ní seděl v autě na zadním sedadle i pětiletý syn partnerů.

U čtvrtečního hlavního líčení byla přítomna i rodina zavražděné ženy a její přátelé. Většina z nich byla oblečená do bílých triček, na kterých byla společná fotografie celé rodiny. Když obžalovaný přicházel po chodbě do jednací síně, příbuzní oběti na něj křičeli, že je zrůda a vrah.

Celý případ se odehrál loni 18. října okolo 22. hodiny před jednou firmou v Rokycanech. Podle státního zástupce v ten večer obžalovaný přistoupil k vozu, kde seděla jeho družka a jejich syn, otevřel přední dveře u spolujezdce a po hádce s ženou vytáhl z kapsy bundy pistoli ráže devět milimetrů.

„Zbraň si před činem opatřil na přesně nezjištěném místě, aniž by měl oprávnění k jejímu držení. Po krátké slovní rozepři namířil na hlavu poškozené a jednou vystřelil,“ uvedl státní zástupce.

Žena byla urgentně operována, avšak útok svého albánského partnera nepřežila. Zemřela po 11 dnech od napadení. „Obžalovaný svoji družku usmrtil úmyslně, čímž spáchal zločin vražda,“ dodal státní zástupce.

Aliu jel po střelbě k otci své družky domů, aby mu sdělil, že jeho dceru nejspíš zastřelil. Dopaden byl asi za dvě hodiny od útoku v plzeňské Sokolovské ulici. Už při dřívějších výsleších uvedl, že svou družku zabít nechtěl. Se zbraní v ruce po ní údajně pouze požadoval odpověď, kde celý den byla.

„Pak najednou padl výstřel a já viděl jen kouř. Šel jsem zpátky do auta a potom už si nic nepamatuji,“ řekl před soudem s tím, že kdyby ji chtěl zabít, mohl to udělat kdykoliv předtím.

Cizinec byl v minulosti šéfem narkomafie a údajně i informátorem policie. V srpnu 2017 byl podmínečně propuštěn z vězení.

Rodiče spolu se sestrou a dětmi zabité ženy požadují jako náhradu nemajetkové újmy více než deset milionů korun, přičemž pro každé ze tří dětí ve věku 14, devět a šest let po třech milionech korun. Zdravotní pojišťovna žádá náhradu více než 500 tisíc korun.

Za vraždu hrozí kosovskému Albánci až 18 let ve vězení. Obžalovaný je obviněn také z nedovoleného ozbrojování.

Rekonstrukce Slovanské třídy
Práce na Slovanské třídě uzavřou křižovatku