Gott se přimlouval za Kubišovou, dával peníze Landovskému. Vzpomínky z hudebního undergroundu

03.10.2019 15:16

Signatář Charty 77 Jan Schneider zavzpomínal na českého zpěváka Karla Gotta, jenž zemřel v úterý ve věku 80 let. Jeho text přinesl server CasopisArgument.cz.

Gott se přimlouval za Kubišovou, dával peníze Landovskému. Vzpomínky z hudebního undergroundu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezpečnostní analytik a komentátor Jan Schneider

„Úmrtí Karla Gotta předpokládaně vybudí přemíru reakcí, od lidsky jímavých, až po talibánsky kádrovácké. Mnoho se nadužívá pojem ‚legenda‘, ale ke Gottově jménu se pojí docela přirozeně,“ poznamenal Schneider úvodem svého komentáře pro server CasopisArgument.cz.

Všímá si dále slov Zbyňka Petráčka vyslovených pro Lidové noviny 13. 7. 2009, kdy ten o Gottovi řekl následující: „Peněžně podpořil Jana Němce a Pavla Landovského, zastal se Marty Kubišové, odmítl zostudit demonstranty za palachiády, veřejně podal ruku legendě Plastiků Mejlovi Hlavsovi. Jenže i při vědomí této bohorovnosti nahlas proti režimu ani necekl – tak jako 99 procent občanů. Podepsal antichartu, ač ji mohl poslat k čertu, odmítl podepsat Několik vět, ač by tím neriskoval vůbec nic. Karel Gott neprovokuje, nekáže morálku, drží se své profesionality.“

Připomněl i slova Marty Kubišové z roku 2007, která o něm mimo jiné pro Lidové noviny řekla, že byl „velice statečnej“. „Taky jsem se doslechla, že kdykoli mohl, předhazoval mě řediteli Pragokoncertu,“ dodala.

„Jak nahlédnout na život, dílo a dobu Karla Gotta vcelku? Pomohu si moudrou knihou, talmudem, který cituje učence, snažící se v několika variacích zformulovat podstatné parametry lidského života. Na otázku, na čem spočívá svět, lze odpovědět: na práci, studiu a dobrých skutcích. O Gottově profesionalitě snad nepochybují ani ti nejzarputilejší kádrováci a novodobí normalizátoři. Nepatřím mezi Gottovy hudební fandy, avšak s uznáním vyposlechnu řadu jeho písní, a nezapomenu ani na ‚Vánoce ve Zlaté Praze‘, o nichž kupodivu v obdivných tirádách zatím nepadla ani zmínka,“ poznamenal Schneider.

Závěrem pak Schneider vyslovil několik přání. „Nezaměňujte prosím při vzpomínce na zesnulého důstojnost a noblesu za laciné přehánění a pompéznost. Zabraňte všemožným nulám v exhibici jejich naduté prázdnoty. Nedopusťte, aby byl veřejný prostor ‚přegottován‘, mělo by to kontraproduktivní efekt,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…