Indian Motorcycle slaví 90. let od vítězství na Zlaté přilbě

Značka Indian, respektive její české zastoupení, tuzemské kluby a dealerství, prožívá letos rok plný oslav. Je to přesně 100 let, co legendární obchodník František Mařík v roce 1919 přivezl a v tehdejším Československu také prodal první americký motocykl značky Indian. Během pár let se právě díky němu staly z Indianů nejznámější a nejprodávanější motocykly ČSR.

Akce Indian Riders Fest 2019, jejíž první ročník proběhl pod taktovkou klubu I.M.R.G. First Czech v polovině června na výstavišti v Českých Budějovicích, se stala historicky největším setkáním s rekordním počtem motocyklů Indian na jednom místě v Evropě a v tomto ohledu stanovila ještě několik podobných rekordů.

Tuto neděli 6.10. 2019 bude indiánský kmen slavit do třetice; tentokrát v Pardubicích. Letos je to přesně 90. let od chvíle, kdy se jel v Pardubicích první závod o Zlatou přilbu. Jeho vítězem se tehdy stal Zdeněk Pohl, „tovární“ závodník tehdejšího zastoupení značky Indian.
„To spojení značky Indian s největším a nejznámějším tuzemským závodem na ploché, dráze, který každoročně přivítá světové špičky tohoto sportu, se vlastně úplně nabízelo. Především v této době, kdy speciály FTR 750 za poslední roky naprosto ovládly americké plochodrážní ovály ve flat trackovém nároďáku a stroje Indian se staly pro všechny znovu ikonou motocyklových závodů na oválu“, vysvětluje Petr Liška ze společnosti Indian 1901 Pardubice, východočeského dealerství značky. „Jsme velmi hrdí na to, že jsme se mohli stát partnery této nádherné motoristické podívané a že vrátíme motocykly i značku Indian na nejznámější český plochodrážní stadion“, dodal ještě Liška.

Zdeněk Pohl byl jedním z mála jezdců, který zvládal řízený smyk už ve 20. Letech minulého století

Flat track na český způsob

V druhé polovině 20. století byste za pořádným „flat trackovým masakrem“ rozhodně nemuseli cestovat až za oceán. Plochá dráha v takové formě, jakou ji známe dnes, vlastně neexistovala a motocyklové závody na oválu vypadaly přesně tak, jak se jezdí v U.S.A. dodnes. Tovární i upravené závodní motocykly vycházely z normálních cesťáků a s „ultralehkými“ plochodrážními speciály, které začaly vznikat na přelomu 30. a 40. let opravdu neměly moc společného.
První motocyklový závod na oválu se jel na dostihovém závodišti (dlouhé hliněné dráze pro klusáky) v Praze 9.června 1928 a byl už tehdy inzerován jako „Dirt-Track“. Zcela s přehledem vněm dominovali bratři Pohlové, Zdeněk a Jiří, v sedlech motocyklů Indian. Tedy v sedlech… Právě Zdeněk Pohl se stal průkopníkem jízdy se smykem zadního kola, která je dnes absolutním základem rychlosti na oválu. Pohl měl tehdy od Ing. Maříka zapůjčený hodně ostrý speciál zvaný Altoona, se kterým dokázal zvítězit ve třídě do 1000 cm3 i přes to, že celé poslední kolo jel na prázdné pneumatice…

Tovární závodní speciál Indian 750 O.H.V. „Altoona“; v kombinaci s jezdeckým uměním Zdeňka Pohla fungoval jako zbraň hromadného ničení veškeré konkurence. Právě tento vyobrazený stroj vyhrál první Zlatou přilbu.

Dnes velmi raritní vítězná Altoona stále existuje. Byla v Čechách skoro sedmdesát let a vědělo o ní jen minimum lidí. Bohužel, podobně jako jiné unikáty teď nestojí v NTM, ale v soukromé sbírce v Německu…

Zlatá přilba pro Indian

Další velký závod v dirt-tracku s nebývalou účastí jezdců i motocyklových značek byl uspořádán v roce 1929 v Pardubicích a už první ročník byl pojmenován Závod o Zlatou přilbu. I tady se jelo na dostihovém závodišti a ovál měl délku 2 400 m. Diváci tehdy byli svědky opravdového souboje titánů, kterého se tu (…doufám…) jednou ještě dočkáme i v dnešní době. O přední pozice totiž bojoval Zdeněk Pohl na Indianu proti několika podobným „střelcům“ na Harley-Davidsonech. Indian dosáhl průměrné rychlosti 102.9 km/h, všechny Harleye slušně „spráskal“ a dal svým protivníkům dokonce kolo! Ne nadarmo se Zdeněk Pohl jezdil učit plochodrážní styl jízdy do Anglie. Stal se absolutním vítězem první Zlaté přilby a diváci ho odnesli na ramenou. Něco podobného se povedlo dalšímu Čechovi, Františku Juhanovi, až za dalších osm let.

Autentické foto z prvního ročníku závodu o Zlatou přilbu z roku 1929

Takže až tuto neděli budete vyrážet do Pardubic na stadion podívat se, jak se dnes jezdí plochá dráha v podání es jako Jason Doyle, Hans Andersen nebo Josef Franc a Václav Milík, nezapomeňte se stavit ve stánku Indian 1901 Pardubice, kde budete mít možnost i trošku nakouknout do historie. Nebo si ještě na podzim „stylově“ domluvit testovací jízdu na FTR 1200S, prvním sériovém „street-trackeru!“

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist