Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

K zápasu s Anglií si budou moci čeští fanoušci připomenout v Edenu speciální česko-anglickou výstavu

Sport

  13:20
PRAHA - Nadcházející domácí utkání českých fotbalistů v evropské kvalifikaci proti Anglii doprovodí ve slávistickém muzeu na stadionu v Edenu speciální výstava, kterou v pátek symbolicky zahájili kouč reprezentace Jaroslav Šilhavý, trenér vicemistrů Evropy z Wembley z roku 1996 Dušan Uhrin starší a jeho bývalý svěřenec Pavel Kuka.

Dušan Uhrin starší s medailí z EURO 1996. foto:  Petr Topič, MAFRA

Pikantní souboj v osmifinále MOL Cupu. Slávisté se pokusí o obhajobu na hřišti Baníku

K vidění je řada předmětů vztahujících se k zápasům s týmem ze země kolébky fotbalu i k soubojům s anglickými kluby.

Velký prostor je věnován mistrovství Evropy v roce 1996 v Anglii, kde český celek překvapivě vybojoval stříbro. 

Návštěvníci si mohou prohlédnout například kopačky Patrika Bergera, jimiž vstřelil z penalty gól ve finále proti Německu (1:2 po prodloužení). K vidění jsou i zápasové programy z Eura nebo kapitánská vlajka.

V sekci připomínající nejstarší souboje s Angličany mohou návštěvníci vidět sérii fotografií z prvního zápasu Slavie s Oxfordem a vlajku z přípravného utkání kombinovaného mužstva Slavie a Sparty proti Liverpoolu z roku 1936.

Či pamětní knihu s podpisy hráčů anglických týmů, proti nimž červenobílí hráli v letech 1900 až 1909.

Na výstavu se podařilo získat i reprezentační dresy někdejších anglických opor Franka Lamparda a Stevena Gerrarda či současného lídra týmu Harryho Kanea. 

Nechybí ani dresy českých hráčů, kteří působili v Anglii. K vidění bude také video, které návštěvníkům představí deset nejúspěšnějších anglických klubů i s jejich hymnami.

Dušan Uhrin byl při vyhlašování ankety Fotbalista roku uveden do Síně slávy.
Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Vstupné bude 150 korun, děti do 15 let mohou na výstavu zdarma.

Zápas s Anglií odehraje český tým v Praze příští pátek a pokusí se napravit březnový debakl 0:5 ve Wembley, který byl nejvyšší porážkou reprezentace v samostatné historii. 

Národní celek před soubojem s Albionem drží postupové druhé místo ve své kvalifikační skupině o bod před třetím Kosovem.

Autor: