Pokoj Mák představuje jediný dvoupokojový apartmán v hotelu. Ložnice je...

Pokoj Mák představuje jediný dvoupokojový apartmán v hotelu. Ložnice je přístupná tajnými dveřmi v knihovně. Jen vypínač napoví, kudy vejít. Je zde dřevěný strop, na podlaze smrkové fošny s namalovaným vzorem. K lenošení láká křeslo podle návrhu Adolfa Loose. Nad ním je na kovovém rameni zavěšený křišťálový lustr – tradiční prvek v nezvyklém řešení. Pro pobavení je zde i hrací stůl. | foto: Thomas Skovsende

Vstupte do romantického hotelu, kde se tajemno prolíná se současností

  • 14
Málokterý dům se může pochlubit, že je známý jeho majitel už z počátku 16. století i jeho následovníci. Jenže Český Krumlov je v tomto směru unikátní, stejně jako stavba v Klášterní ulici, kde dnes najdete malý romantický hotel.

Hotel Monastery Garden, který dnes v domě najdete, proměnili architekti ze studia ti architekti na „prostor plný imaginace s lehkým nádechem tajemna“. Tak projekt označují sami jeho autoři.

Dvoupatrová budova hotelu má klasicistní průčelí. Autorem stavební částí projektu je ateliér ko-a.

Podle přání majitelů pojali hotel „zážitkově“, každý z deseti pokojů je proto naprosto jiný. Spojuje je však jedno: motiv místních bylin a květin na velkoformátových tapetách i obrazech. Ty také daly jméno jednotlivým pokojům. Koneckonců dům stojí jen kousek od vstupu do klášterních zahrad, takže volba motivů byla jasná.

Architekti, Martin Machů a Anna Holešovská, se jen museli vypořádat s předchozí nepříliš povedenou rekonstrukcí, která naštěstí nezasáhla původní cenné stavební prvky, zejména polokruhově valené klenby v přízemí a prostor s křížovými klenbami.

Stavba má totiž gotické základy a zachovanou pozdně renesanční dispozici, která byla přestavěná v období klasicismu. Novodobé rekonstrukce se věnovaly (naštěstí) spíše jen interiérům.

Prožít si město

Představa investorů byla jasná: malý boutique hotel s bistrem, kam by turisté přijížděli nikoli za pouhým přespáním, ale aby si zde mohli „prožít město“, prostě za zážitky.

„Místo se pro nás stalo hlavní inspirací. Hotel bohužel prošel v minulosti necitlivou rekonstrukcí, nemohli jsme tedy příliš navazovat na historické vrstvy. Atmosféru tajemna, imaginace a určité ušmudlanosti jsme museli vybudovat znovu,“ vysvětluje architekt Martin Machů.

Jít cestou historických replik autorům projektu nepřišlo ani na mysl, od počátku věděli, že chtějí vytvořit hravý, nadčasový a zároveň neokoukaný prostor, sice s určitou nostalgií, ale také s moderním vybavením, jež současný turista vyžaduje.

Ano, je zde klimatizace, wi-fi, televize, smart cloudové řešení, hostům však na očích nejsou. Třeba i díky tomu, že televize v dřevěném rámu nabízejí v době, kdy je nesledujete, obrazy slavných malířů. Vtipným řešením jsou i velké obrazy, které nahrazují posuvné dveře, především do koupelen.

Kombinace designových solitérů, příjemných materiálů, tapet s květinovými motivy i stylových kousků pomohla vytvořit prostor, kde lze prožít a nasát atmosféru města, které přitahuje svou historií návštěvníky z celého světa.

WC bistra - dveře jsou řešené zavěšeným obrazem na skrytém posuvu. WC jsou kompletně černé, pouze jedna stěna je s tapetou podle vlastního návrhu.

„Město je malé, nikam se zda nespěchá. Hotel a bistro by měly být útočištěm pro každého, kdo si chce zdravě zalenošit v útulném prostředí a prožít si malebnost Krumlova co nejintenzivněji,“ dodávají Martin Machů a Anna Holešovská.