Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Svět

Bezpečná zóna zatím není. Turecko podle Erdogana chystá v Sýrii pozemní a vzdušnou operaci

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při projevu v OSN. foto: Reuters

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes prohlásil, že Ankara podnikne pozemní a vzdušnou operaci v Sýrii východně od Eufratu, kde Turecko a USA ještě nezřídily plánovanou bezpečnou zónu. Uvedla to agentura Reuters. „Udělali jsme přípravy, udělali jsme operační plány, dali jsme potřebné pokyny,“ řekl Erdogan a dodal, že turecké letecké a pozemní akce by mohly začít již brzy, „již dnes či zítra“.
  11:17aktualizováno  12:18

Spojené státy souhlasily s tím, že spolu s Tureckem vytvoří bezpečnou zónu na syrské hranici, ale Ankara tvrdí, že není spokojena s učiněným pokrokem a často hrozí podniknutím vojenské operace v Sýrii, poznamenal Reuters.

Arabsko-kurdská koalice SDF v Sýrii, podporovaná USA, prohlásila, že se bude proti jakémukoli nevyprovokovanému útoku ze strany Turecka bránit.

Český premiér se setkal s Erdoganem. Má jasný plán, jak vyřešit problém s uprchlíky, uznal Babiš

Erdogan zdůrazňuje, že pro Turecko zůstává hlavním cílem vytvoření „mírového koridoru“ po návrat uprchlíků na severu Sýrie.

Český premiér Andrej Babiš minulý měsíc při schůzce s tureckým prezidentem v New Yorku podpořil Erdoganův mírový plán pro Sýrii, kde chce turecký prezident vytvořit bezpečnostní zónu, kam se vrátí syrští uprchlíci. Slovensko naopak na tento plán pohlíží odmítavě. „Stanovisko ministerstva zahraničních věcí Slovenské republiky není podpůrné vůči tomuto opatření a upozorňuje na to, že takovým opatřením bychom mohli spíše vyvolat konflikt,“ uvedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová tento týden na summitu V4 (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) v Lánech.

Do Turecka se podle tisku uchýlilo před boji na 3,6 milionu Syřanů. Erdogan nedávno pohrozil, že pokud Evropská unie a další velmoci budou s vybudováním bezpečnostní zóny otálet, bude nucen běžence pustit do Evropy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!