Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Karel Gott nebude jediný. Pohřeb se státní poctou se chystá i pro Chramostovou

Národní divadlo v Praze
Národní divadlo v Praze
Foto: narodni-divadlo.cz **www.narodni-divadlo.cz**

Poslední rozloučení s herečkou Vlastou Chramostovou na jevišti historické budovy Národního divadla bude v pondělí 14. října v 11:00, oznámil mluvčí scény Tomáš Staněk.

Program a seznam řečníků zatím není znám, bude ale podobný, jak tomu bývá v případech, kdy se česká první scéna loučí s významnými osobnostmi. U rakve zesnulého se v takovém případě mimo jiné střídají čestné stráže uměleckých kolegů. Chramostová zemřela dnes ve věku 92 let.

Národní divadlo považuje za nejvhodnější místo k rozloučení s herečkou ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podoba obřadu je podle něj záležitostí divadla, Herecké asociace a nejbližších. "Já se domnívám, že státní pocty si zaslouží všechny tyto ikony 20. století, které nás dnes opouštějí. A v případě Vlasty Chramostové ten pohřeb vlastně bude dělat státní instituce a věřím, že to bude veřejná záležitost," řekl Zaorálek České televizi na dotaz, zda by si herečka zasloužila pohřeb se státními poctami, jak o tom dnes mluvil předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

"Já to beru tak, že tohle je pohřeb, který není jenom soukromou věcí, ale je to něco, k čemu se hlásí státní instituce Národní divadlo," uvedl Zaorálek později na dotaz ČTK. Pohřeb podle něj proto bude státní ve smyslu, že ho zaštiťuje stát.

Nad úmrtím herečky Vlasty Chramostové vyjádřili lítost její umělečtí kolegové, politici i souputníci z disentu. Kromě hereckých kvalit ocenili také její občanskou statečnost.

Zármutek nad úmrtím Chramostové vyjádřilo i ministerstvo kultury. "Skvělá divadelní a filmová herečka, jedna z prvních signatářek Charty 77, odvážná žena, vzácný člověk," charakterizovalo ji ministerstvo na svém twitterovém účtu.

Témata:  Vlasta Chramostová Národní divadlo Praha Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy