Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jaké je to být kosmonautem z Čech? Adaptace knihy Jaroslava Kalfaře se zhostí tvůrce seriálu Černobyl

Kultura

  19:00
LOS ANGELES - Režisér Johan Renck, který stojí kromě jiného za letošním seriálovým hitem Černobyl a několika epizodami historického seriálu Vikingové, dostane k adaptaci knihu Kosmonaut z Čech (v originále Spaceman of Bohemia). Tu napsal spisovatel Jaroslav Kalfař, který má nyní trvalé bydliště ve Spojených státech. Zprávu přinesl magazín Variety.

Jaroslav Kalfář - Kosmonaut z Čech. foto: Little, Brown and Co.

Jakub Procházka je chlapec, který je předurčen k velkému osudu. Právě jeho totiž vyšle malá zemička ve středu Evropy na jednočlenou misi k planetě Venuši. Vesmír je pustý a prázdný. Spojení se Zemí je brzy přerušeno. Jakubovi dělá na cestě společnost imaginární pavouk, se kterým vede debaty vážné a nevážné. Jakub netuší, že jsou mu ve vesmírných patách Rusové, kteří utajeně podnikají vlastní misi k Venuši...

Grafit ze střechy musí odstranit vozík. Minisérie Černobyl (2019). Tvůrce:...
Boris Ščerbina (Stellan Skarsgård) a Valerij Legasov (Jared Harris) -...

Knihu Kosmonaut z Čech (česky vyšlo 2017, nakladatelství Plus) bude Renck adaptovat pod hlavičkou studií Free Association (které patří herci Channingu Tautumovi) a společnosti Tango Entertainment. O scénář se postará Colby Day, který se zatím podílel spíše na kratších nezávislých filmech. 

O své knize Kalfař řekl:Kosmonauta z Čech jsem musel napsat ze dvou důvodů: jednak kvůli mé fascinaci samotou jsem chtěl napsat příběh o té nejosamělejší osobě na světě, a zjistit, jestli je pro takového člověka naděje vrátit se zpět. Zároveň jsem chtěl napsat knihu, která by znovu naši zemi představila světovému publiku, a zajímala se nejen o českou minulost a současnost, ale i možnosti pro naši budoucnost.“

Projekt na sebe už jen díky zapojení Johana Rencka, který za režii Černobylu získal ceny Emmy, přitáhne jistě pozornost. Česko se ve světě kultury znovu zviditelní. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!