„Totálně zničím a vymažu tureckou ekonomiku,“ varoval Trump Ankaru před neadekvátním zásahem v Sýrii

Události ČT: Trump otevřel Turecku cestu k operaci proti Kurdům (zdroj: ČT24)

Americký prezident pohrozil, že „totálně zničí a vymaže z povrchu zemského“ tureckou ekonomiku, jestliže Ankara podnikne v reakci na stahování amerických vojáků ze Sýrie cokoli, co bude Donald Trump považovat za překročení určité hranice. Turecké ministerstvo obrany v pondělí večer ohlásilo, že dokončilo všechny přípravy pro vojenský zásah v Sýrii. Předtím se americké jednotky ze země začaly stahovat, když Trump oznámil konec mise v Sýrii. Nyní však toto tvrzení zpochybnil a osud mise není jasný.

„Jak jsem se už dříve jasně vyjádřil a teď to jen zopakuji, pokud Turecko udělá něco, co já, se svou velkou a nepřekonatelnou moudrostí, budu považovat za nepřípustné, pak totálně zničím a vymažu z povrchu zemského tureckou ekonomiku,“ napsal Trump na Twitteru.

Na adresu Turecka pak dodal: „Musí se, spolu s Evropou a dalšími, postarat o bojovníky ISIS (Islámského státu) a jejich rodiny. Spojené státy toho udělaly mnohem víc, než kdo čekal, včetně toho, že se jim podařilo stoprocentně dobýt chalífát ISIS. Nyní je načase, aby i ostatní v regionu, někteří velmi bohatí, začali chránit své vlastní území. USA JSOU SKVĚLÉ!“

Pentagon: Akce může mít „destabilizující účinky“

Jak uvedl mluvčí Pentagonu Jonathan Hoffman, ministr obrany Mark Esper a náčelník generálního štábu generál Mark Milley již svým tureckým protějškům sdělili, že jednostranná vojenská operace v kurdské části Sýrie je pro Turecko riziková.

Hoffman dodal, že Pentagon spolupracuje se svými spojenci a koaličními partnery a snaží se Ankaře zdůraznit, že by její akce mohla mít „destabilizující účinky“ pro Turecko i celý region. Pentagon uvedl, že kroky Ankary neschvaluje a nepodporuje.

Americký prezident už dříve rozhodnutí Washingtonu o stažení vojáků ze Sýrie zdůvodnil neochotou Evropy převzít tisíce zajatců z teroristické organizace Islámský stát (IS), které střeží na severu Sýrie Kurdové.

Proti stažení amerických jednotek ze Sýrie se ve Washingtonu zvedla vlna protestu. Vlivní republikáni i představitelé armády varovali, že by opuštění oblasti vedlo k posílení pozic Ruska a Íránu v Sýrii a k masakru Kurdů, kteří byli klíčovými americkými spojenci v boji proti Islámskému státu.

Agentura AFP v pondělí večer citovala nejmenovaného vysoce postaveného představitele americké vlády, že rozhodnutí stáhnout vojáky ze Sýrie se týká jen padesátky až stovky příslušníků speciálních sil, kteří budou přemístěni na jiná místa v zemi.

Trumpa kritizují i někteří republikáni

Trumpovo rozhodnutí o stažení vojáků ze severu Sýrie kritizovali i jeho nejbližší spojenci v Kongresu. Například republikánský senátor Lindsey Graham tento krok označil za „katastrofu“.

Šéf republikánů v Senátu Mitch McConnell zase prohlásil, že „z ukvapeného stažení amerických sil ze Sýrie bude mít prospěch Rusko, Írán a Asadův režim“. Navíc by tento krok mohl zvýšit riziko, že se Islámský stát a další radikální skupiny přeskupí a vzchopí k novému boji, dodal McConnell.

„Toto rozhodnutí představuje mimořádnou hrozbu pro bezpečnost a stabilitu v regionu a vysílá nebezpečný vzkaz Íránu a Rusku, stejně jako našim spojencům, že Spojené státy už nejsou důvěryhodným partnerem,“ uvedla v prohlášení šéfka Sněmovny reprezentantů demokratka Nancy Pelosiová. Trumpa vyzvala, aby své rozhodnutí změnil.

Kurdové: USA se obracejí ke spojencům zády

Kurdové zase Spojené státy obvinili z toho, že se obracejí ke spojencům zády a ohrožují tak úspěchy, kterých se za poslední roky podařilo v boji s IS dosáhnout.

Francie vyzvala Turecko, aby na severu Sýrie nepodnikalo žádné jednostranné kroky, které mohou bránit pokračujícímu boji proti teroristům z IS. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Moskva rozumí potřebě Ankary zajistit bezpečnost země, ale „zároveň je potřeba respektovat územní a politickou celistvost Sýrie“.

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval všechny strany v severovýchodní Sýrii, aby zachovaly maximální zdrženlivost. Evropská unie varovala, že hrozící turecká ofenziva proti kurdským milicím na severovýchodě Sýrie by mohla ublížit civilistům a způsobit „obrovské vysídlení“ obyvatel.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, jehož země je velkým spojencem Damašku, Spojené státy označil za „irelevantního okupanta v Sýrii“ a vyzval k respektování syrské územní celistvosti. „Míru bude dosaženo a s terorismem bude možné bojovat, jen když bude respektována územní celistvosti Sýrie i její obyvatelé,“ napsal Zaríf na Twitteru.

Horizont ČT24: Komentáře zpravodajů ČT v Turecku a USA (zdroj: ČT24)

Turecká armáda v pondělí zaútočila na kurdské pozice

Turecký představitel, jehož citovala agentura Reuters, počítá s tím, že turecká vojenská operace začne až po stažení všech Američanů, což podle tohoto zdroje může trvat i týden. Ankara se prý chce vyhnout jakémukoli incidentu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan k zahájení operace řekl, že „to může být kdykoli a bez varování“.

Turecké jednotky již v pondělí večer podnikly útok na pozice kurdských sil a na základnu arabsko-kurdské koalice Syrské demokratické síly (SDF) ve městě Málikíja, které leží blízko turecké hranice na severu Sýrie. Informovala o tom syrská státní agentura SANA. Jak to souvisí s plánovanou ofenzivou, zatím není jasné.