Hlavní obsah

Turecko dokončilo přípravy na invazi do Sýrie

– Washington/Ankara

Turecké ministerstvo obrany v noci na úterý oznámilo že dokončilo všechny přípravy pro vojenskou operaci v Sýrii. Uvedla to agentura Reuters. Spojené státy oznámily, že vojáky ze Sýrie nestahují, jen je přesouvají, aby mohli Turci zaútočit.

Foto: Baderkhan Ahmad, ČTK/AP

Turecká obrněná vozidla na společné hlídce s Američany na severu Sýrie.

Článek

Vysoce postavený představitel americké vlády ve Washingtonu ujistil, že rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa stáhnout americké vojáky, působící v Sýrii, z oblasti u tureckých hranic se týká jen padesátky až stovky příslušníků speciálních sil, kteří budou přemístěni na jiná místa v Sýrii.

Neznamená to začátek oficiálního odchodu amerických sil ze Sýrie. „Nejde o stažení ze Sýrie,” ujistil zmíněný činitel podle agentury AFP a dodal, že přesuny amerických sil v Sýrii neznamenají podporu pro tureckou invazi do severní Sýrie.

Američané nám vrazili nůž do zad, prohlásili Kurdové

Turecká invaze

Ta má být zaměřena proti Kurdům, kteří spolu s Američany bojovali proti teroristickému Islámskému státu. Turecko řadí milice syrských Kurdů (YPG) k teroristům a ke spojencům své zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) a Ankara je podle ministra zahraničí odhodlána „vyčistit syrské pohraničí od teroristů a zajistit bezpečnost Turecka”.

Turecko chce u hranic na severovýchodě Sýrie vytvořit bezpečnou zónu, do které chce přesunout nejméně milion syrských uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám