Turecko dokončilo přípravy na invazi do Sýrie, pak udeřilo

Turecké ministerstvo obrany oznámilo, že dokončilo všechny přípravy ohlášené vojenské operace na severovýchodě Sýrie. Uvedla to dnes agentura Reuters. Později citovala dva turecké vládní činitele, podle nichž turecká armáda zaútočila v noci na dnešek na irácko-syrskou hranici. Cílem úderu bylo znemožnit kurdským bojovníkům využít tuto cestu k upevňování pozic v severovýchodní Sýrii.

"Jedním z hlavních cílů bylo před operací v Sýrii odříznout tranzitní cestu mezi Irákem a Sýrií," řekl Reuters nejmenovaný bezpečnostní činitel. Tímto způsobem tak už podle něj syrští Kurdové nemohou získávat například munici. Zda byl při tureckých útocích někdo zraněn nebo zabit, není jasné. Podle jednoho z tureckých představitelů šlo o letecké údery, další činitel řekl, že armáda využila ke zničení místa "různé prostředky".

Vysoce postavený představitel americké vlády ve Washingtonu v noci na dnešek ujistil, že rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa stáhnout americké vojáky působící v Sýrii z oblasti u tureckých hranic se týká jen padesátky až stovky příslušníků speciálních sil, kteří budou přemístěni na jiná místa v Sýrii. Neznamená to však začátek oficiálního odchodu amerických sil ze Sýrie. USA mají v Sýrii asi 1000 vojáků.

"Nejde o stažení ze Sýrie," ujistil zmíněný činitel podle agentury AFP a dodal, že přesuny amerických sil v Sýrii neznamenají podporu pro tureckou invazi do severní Sýrie. Ta má být zaměřena právě proti Kurdům, kteří spolu s Američany bojovali proti teroristické organizaci Islámský stát.

Turecko řadí milice syrských Kurdů (YPG) k teroristům a ke spojencům v Turecku zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). Ankara je podle svého ministra zahraničí odhodlána "vyčistit syrské pohraničí od teroristů a zajistit bezpečnost Turecka". Turecko chce u hranic na severovýchodě Sýrie vytvořit bezpečnou zónu, která podle něj bude mít zásadní význam pro stabilitu a mír v regionu. Mají tak být vytvořeny podmínky nutné pro návrat syrských uprchlíků.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko sčítá hlasy ve volbách. Erdoganův favorit ztrácí

Opozice v Turecku si zřejmě po nedělních komunálních volbách udrží kontrolu nad klíčovými velkými městy. Vyplývá to z předběžných dílčích výsledků voleb zveřejněných tureckými médii. Tábor kolem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana si dal za cíl ovládnout velká města jako Istanbul, Ankara, Adana či Bursa.

Více souvisejících

Turecko Sýrie Kurdové Donald Trump Turecká armáda

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 34 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy