Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oscara chce rekordní počet zahraničních filmů, želízko v ohni má i Česko

Film, ilustrační foto
Film, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Rekordních 93 zemí přihlásilo své filmy do boje o nominaci na Oscara za nejlepší zahraniční film roku 2019. Oznámili to dnes organizátoři z americké Akademie filmových umění a věd. Mezi nováčky jsou země jako Ghana, Nigérie nebo Uzbekistán. Česká republika do souboje o nominaci vyslala film Nabarvené ptáče režiséra a producenta Václava Marhoula.

Přihlášky do této kategorie Oscarů, která se letos přejmenovala na mezinárodní hraný film, se mohly posílat do 1. října. Do soutěže se může přihlásit snímek natočený mimo USA, v němž převažují neanglické dialogy.

Dosavadní rekord v počtu přihlášených zemí držel rok 2017, kdy se soutěže účastnilo 92 zemí. Loni jich bylo o pět méně, vítězem se stal mexický film Roma režiséra Alfonsa Cuaróna.

Pozornost mezi filmy přihlášenými letos vyvolává mimo jiné nový film Pedra Almodóvara Bolest a sláva nebo jihokorejské drama Parazit režiséra Pong Čun-hoa oceněné Zlatou palmou na festivalu v Cannes. Slovensko pošle do klání drama Budiž světlo režiséra Marka Škopa, které vzniklo ve slovensko-české koprodukci.

Ze seznamu přihlášených zahraničních filmů vybere porota nejprve deset finalistů, užší výběr pěti z nich oznámí spolu s nominacemi v ostatních kategoriích 13. ledna. Vítězové 92. ročníku cen americké filmové akademie budou vyhlášeni na ceremoniálu v Los Angeles 9. února.

Témata:  Americký Oscar filmy kultura

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy